USA ja Lõuna-Korea tugevdavad sõjalist liitu

Copy
USA kaitseminister Lloyd Austin.
USA kaitseminister Lloyd Austin. Foto: Pascal Rossignol / Reuters / Scanpix

USA kaitseminister Lloyd Austin saabus kolmapäeval Lõuna-Koreasse iga-aastastele julgeolekukõnelustele, millega ilmselt tugevdatakse kahe riigi sõjalist liitu Põhja-Korea tuumaohu ja Hiina kasvanud sõjakuse vastu.

USA–Lõuna-Korea liit on piirkonna rahu ja julgeoleku tähtis element, ütles Austin saabudes Twitteris.

1950.–53. aasta Korea sõja veresaunas karastunud liidu tugevdamise võimalused on kahtlased, sest Lõuna-Koreal on lahendamata ajaloolised vaidlused Jaapaniga, kes aga on Ühendriikide teine tähtis liitlane selles piirkonnas. Soul kõhkleb ka liitumast aktiivselt USA püüetega Hiina kasvavat jõudu kärpida.

«Liidul on mõningaid takistusi,» ütles Lõuna-Korea erukindral Moon Seong Mook, kes praegu töötab Korea riikliku strateegia instituudi analüütikuna. Ta tõi esile just ajaloolised suhted Jaapaniga.

Austini ja tema Lõuna-Korea kolleegi Suh Wooki kohtumise taustal on esmaspäeval teatavaks tehtud Pentagoni plaan suurendada vägede kohalolu Hiina ja Venemaa vastu suunatud baasides, säilitades samal ajal Lähis-Idas piisava kontingendi Iraani ja džihadistide heidutamiseks.

Selles rõhutatakse täiendavat koostööd liitlaste ja partneritega Hiina võimaliku agressiooni ja Põhja-Koreast tuleneva ohu tõrjumiseks.

Varem roteerunud ründekopterite eskadron ja suurtükidiviisi peakorter on kavas paigutada alaliselt Lõuna-Koreasse.

Lõuna-Korea kaitseministeeriumi pressiesindaja Boo Seung-chan ütles teisipäeval, et see otsus tõestab, et omavahelist liitu peavad tähtsaks mõlemad riigid.

Mõne eksperdi arvates sattus liit ohtu eelmise USA presidendi Donald Trumpi ajal, kes ähvardas Lõuna-Koreasse paigutatud 28 500 Ameerika sõdurit välja viia, kui Soul ei suurenda oluliselt baaside rahastust.

Pärast esimest kohtumist Põhja-Korea liidri Kim Jong-uniga 2018. aastal jahmatas Trump paljusid teatega plaanist loobuda USA ja Lõuna-Korea igasuvistest ühisõppustest, sest need olevat väga provokatiivsed ja kohutavalt kulukad.

Need mured hajusid Joe Bideni võimuletulekuga, kes presidendiks saades kinnitas, et Washington taastab kõik liidud.

Neljapäevasel kohtumisel teatavad USA ja Lõuna-Korea tõenäoliselt sidemete tugevdamisest ja USA kinnitab pühendumust Lõuna-Korea julgeolekule, ütles Moon.

Tema sõnul ei ole selles teates küll midagi uut, kuid siiski valmistab see meelehärmi Põhja-Koreale, kes püüab Lõuna-Korea ja USA vahele kiilu lüüa.

Lõuna-Korea püüab saavutada tasakaalu suurima julgeolekuliitlase ja suurima kaubanduspartneri Hiina vahel, kes võib Ühendriikidega julgeolekusidemete tugevdamise eest majanduses kätte maksta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles