Hiina kritiseerib Abe hoiatust Taiwani kohta

Copy
Taiwani helikopterid Taipei kohal enne paraadi 7. oktoober 2021.
Taiwani helikopterid Taipei kohal enne paraadi 7. oktoober 2021. Foto: Daniel Ceng Shou-Yi/ZUMAPRESS.com/Scanpix

Hiina kritiseeris kolmapäeval endist Jaapani peaministrit Shinzo Abet, kes hoiatas tõsiste julgeoleku- ja majandustagajärgede eest, kui Hiina peaks astuma sõjalisi samme Taiwani vastu.

Hiina välisministeeriumi pressiesindaja Wang Wenbin ütles, et Abe räägib lollusi ja teeb Hiina siseasjade kohta vastutustundetuid märkusi.

Hiina on otsustavalt selle vastu ning on esitanud Jaapanile diplomaatiliste kanalite kaudu protesti, ütles ta.

«Ei tasu alahinnata hiina rahva otsustavust, kindlat tahet ja suurt võimet kaitsta oma riiklikku suveräänsust ja territoriaalset terviklikkust,» ütles Wen ajakirjanikele.

Abe hoiatas hiljuti Hiina Kommunistlikku Parteid valearvestuste eest Taiwani asjus.

Hiina peab Taiwani oma territooriumi osaks ja on lubanud selle vajaduse korral jõuga tagasi võtta. Viimastel kuudel on Pekingi jõudemonstratsioonid Taipei suunas hoogustunud.

«Minu arvates peaksid Jaapan, Taiwan ja kõik demokraatlikud riigid manitsema Hiina presidenti Xi Jinpingi ja Hiina Kommunistliku Partei juhte valele teele astumast,» ütles Abe kõnes Taiwani-Jaapani suhetele pühendunud Taipei mõttekojas.

«Sõjaline avantüür viiks majandusliku enesetapuni,» hoiatas ta.

Hiina sissetung Taiwani oleks tõsiseks ohuks ka Jaapanile ning selle tulemusena tekiks Jaapani-USA liit, ütles Abe virtuaalkõnes. «Inimesed Pekingis, eriti president Xi Jinping ei tohiks sellest arusaamises eksida.»

Taiwan oli Teise maailmasõja lõpuni 50 aastat Jaapani koloonia ning nende sidemed on jäänud tugevaks tänini. See on lisaks USA-Jaapani kaitseliidule ning Washingtoni tugevale mitteametlikule toetusele Taiwanile.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles