USA: Venemaa võimaliku kava kohta tungida Ukrainasse on tõendeid (19)

Copy
USA välisminister Antony Blinken Riias NATO välisministrite kohtumisel 1. detsember 2021.
USA välisminister Antony Blinken Riias NATO välisministrite kohtumisel 1. detsember 2021. Foto: INTS KALNINS/REUTERS/Scanpix

USA on näinud asitõendeid, mis viitavad võimalikule Venemaa sissetungi kavale Ukrainasse, ütles kolmapäeval Ühendriikide välisminister Antony Blinken.

«Meile valmistavad sügavat muret asitõendid, mis näitavad, et Venemaa on kavandanud mitut agressiivset sammu Ukraina vastu. Kava hõlmab katseid destabiliseerida Ukrainat seest, samuti ulatuslikke sõjaoperatsioone,» ütles Blinken pärast NATO välisministrite kohtumist Riias.

Blinken süüdistas Venemaad kümnete tuhandete «lisasõjajõudude» viimises piiri lähistele.

«Me ei tea, kas (Venemaa) president (Vladimir) Putin on langetanud otsuse sisse tungida. Me teame seda, et ta on loonud võimekuse, et teha seda kiiresti, kui ta peaks seda otsustama,» sõnas USA minister.

Diplomaatia on ainus vastutustundlik viis, kuidas seda võimalikku kriisi ära hoida, ütles Blinken enne kohtumist Venemaa välisministri Sergei Lavroviga neljapäeval Rootsis.

Ühendriikide minister hoiatas aga, et Moskva agressioonil oleksid Venemaale «kaugeleulatuvad ja pikaajalised tagajärjed».

«Me väljendasime Kremlile selgelt, et vastame resoluutselt, sealjuures suure mõjuga majandusmeetmetega, mille rakendamisest me oleme varem hoidunud,» ütles Blinken.

USA kõrgeim diplomaat rõhutas lisaks, et NATO tagab selle, et Ukrainal on vahendid enda kaitsmiseks.

Venemaa hõivas Ukrainalt Krimmi poolsaare 2014. aastal ning toetab Ida-Ukraina konfliktis separatiste. Venemaa on eitanud rünnakukavatsust Ukraina vastu ja süüdistab NATO-t pingete õhutamises, kirjutas AFP.

Kolmapäeval süüdistas Venemaa Ukrainat kümnete tuhandete sõdurite koondamises Ukraina idaosas.

Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi kutsus kolmapäeval Venemaad otsekõnelustele.

Kommentaarid (19)
Copy
Tagasi üles