Argentina ekspresident sai süüdistuse ebaseaduslikus jälitustegevuses

Copy
Mauricio Macri (keskel).
Mauricio Macri (keskel). Foto: Juan Mabromata

Argentina endisele presidendile Mauricio Macrile esitati kolmapäeva süüdistus selles, et ta andis korralduse jälgida 2017. aasta allveelaevaõnnetuses hukkunud 44 mereväelase perekondi, teatas kohus.

Kohtunik Martin Bava otsuse kohaselt on Macri süüdi keelatud jälitustegevuses, ilmnes 174-leheküljelisest dokumendist.

Samuti süüdistatakse teda «tingimuste loomises isikuandmete kogumiseks, säilitamiseks ja kasutamiseks».

Aastatel 2015–2019 president olnud Macrit ähvardab Argentina luureseaduste väidetava rikkumise eest kolme- kuni kümneaastane vanglakaristus.

Kohtu eelistungil novembri alguses esitas endine president kirjaliku avalduse, milles väitis: «Ma ei luuranud kellegi järele, ma pole kunagi käskinud (kellelgi) oma valitsuses kellegi järgi nuhkida.»

Allveelaev ARA San Juan kadus 2017. aasta novembris.

Veidi enam kui aasta hiljem leiti see umbes 900 meetri sügavusest Atlandi ookeani lõunaosas, umbes 400 kilomeetri kaugusel Argentina rannikust.

Õnnetuse põhjustas ilmselt tehniline rike. Võimud otsustasid loobuda katseist alus pinnale tuua.

Neljakümne nelja meeskonnaliikme pereliikmed ütlesid uurijaile, et neid jälgiti, kuulati pealt, filmiti ja hirmutati, et nad loobuksid juhtunuga seotud avaldustest.

Kohtunik määras Macrile kautsjoni summas 100 miljonit peesot (umbes 990 000 dollarit), kuid tal on keelatud riigist lahkuda.

Ekspresident ise on nimetanud end poliitilise tagakiusamise ohvriks. 14. novembri parlamendivalimistel saatis tema juhitavat allianssi Koos Muutuste Eest suur edu.

Juba varem oli kohtunik andnud korralduse anda kohtu alla salateenistuse juhid Gustavo Arribas ja Silvia Majdalani, kes tollal pidid oma tegevusest aru andma Macrile.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles