USA kaitseminister kritiseeris Hiina hüperhelirelvade programmi

Copy
USA ja Lõuna-Korea kaitseministri kõnelused Soulis.
USA ja Lõuna-Korea kaitseministri kõnelused Soulis. Foto: JEON HEON-KYUN / POOL / EPA / Scanpix

USA kaitseminister Lloyd Austin ütles neljapäeval, et Hiina püüd arendada hüperhelirelvasid tõstab piirkonnas pingeid.

Minister lubas ka, et USA säilitab võimekuse mis tahes Hiinast lähtuvat ohtu heidutada.

Austin võttis sõna pärast iga-aastaseid julgeolekukõnelusi oma Lõuna-Korea ametivennaga, millel keskenduti väljakutsetele, mida kujutavad Hiina ja Põhja-Korea.

«Me oleme mures, et sõjalised võimekused, mille poole Hiina Rahvavabariik püüdleb, ja nende võimekuste poole püüdlemine tõstavad piirkonnas pingeid,» lausus Austin juulis toimunud Hiina hüperhelirelva katsetuse kohta.

«See näitlikustab, miks me peame Hiina Rahvavabariiki oma tempokaks väljakutseks,» ütles Austin, viidates Hiina arenevale sõjalisele võimekusele, mis kujutab ohtu USA kaitsestrateegiatele.

Hiina kasvav sõjaline jõud ja siht panna punkt Ameerika mõjuvõimule Aasias on Washingtonile suurt meelehärmi valmistanud.

Hiina pürgimusi näitlikustas juulis katsetatud hüperhelirakett, mis tegi osalise tiiru ümber Maa ja taassisenes siis atmosfääri, kus see sihtmärgini manööverdas. Ekspertide sõnul on taoline relvasüsteem ehitatud selge eesmärgiga põigelda kõrvale USA raketitõrjesüsteemidest. Hiina ise väidab, et katsetas korduvkasutatavat kosmoseraketti.

Läinud kuul kinnitas USA staabiülemate ühendkomitee esimees Mark Milley, et ka USA töötab hüperhelirelvade kallal. Kardetakse aga, et Washington on nende arendamisel Hiinast ja Venemaast maha jäänud.

Hüperheliraketid, mis lendavad enam kui viiekordse helikiirusega (Mach 5), võivad oma kiiruse ja manööverdamisvõime tõttu põhjustada raktetitõrjesüsteemidele suuri raskusi. Osa ekspertide sõnul lisaks nende arendamine Ameerika võimele vastaseid sõjast heidutada aga üpriski vähe, kuid võib see-eest viia uue ja destabiliseeriva võidurelvastumiseni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles