EL annab Türki jõudnud põgenikele 325 miljonit eurot

Copy
Perekond Afganistanist Türgis Vani linnas asuvas migrandikeskuses 22. august 2021.
Perekond Afganistanist Türgis Vani linnas asuvas migrandikeskuses 22. august 2021. Foto: MURAD SEZER/REUTERS/Scanpix

Euroopa Liit teatas neljapäeval, et annab Türgis viibivatele põgenikele 325 miljonit eurot, mis on osa maailma suurimat pagulaskonda võõrustava riigi rahastusplaanist.

EL kiitis juunis heaks plaani toetada Türgit 2021.-24. aastani kolme miljardi euroga miljonitele Süüria põgenikele peavarju andmiseks.

Kokku 325 miljonit eurot kantakse põgenike pangakaartidele ning see peaks aitama rohkem kui 1,5 miljonil inimesel katta toidu-, üüri-, transpordi- ja arstiabikulud.

«See toetus on hädatarvilik päästerõngas tuhandetele perekondadele, kellest paljud on saanud tõsiselt kannatada ka koroonapandeemia tõttu,» ütles Euroopa Komisjoni kriisijuhtimisvolinik Janez Lenarčič Ankaras ajakirjanikele.

«See rahaabi võimaldab neil ise otsustada, mida on kõige rohkem vaja, ja panustada samas Türgi majandusse.»

Türgi Punase Poolkuu ja Rahvusvahelise Punase Risti ja Punase Poolkuu Föderatsiooni hiljutise uuringu põhjal on võlatase Türgi pagulaste hulgas koroonapandeemia jooksul kahekordistunud ja vaid poolel vaadelduist oli piisavalt toitu.

Deebetkaardile raha kandmise süsteemi hakati rakendama juba 2016. aastal ning see toetab praegu ligikaudu kolmandikku kõige kaitsetumatest pagulastest.

Türgis on kuni viis miljonit põgenikku ja migranti, enamik neist Süüriast. See on üks Euroopasse ihkavate migrantide eelistatumaid rändeteid.

EL, kuhu 2015. aastal saabus üle miljoni migrandi, lubas 2016. aastal anda Türgile kuni kuus miljardit eurot aastas. Türgi ametnikud on korduvalt öelnud, et kõigi migrantide eest hoolitsemiseks sellest ei piisa.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles