FOTOD ⟩ Sõjavägi saatis Merkeli pensionile kirikulaulu ja punkartisti palaga (3)

Postimees
Copy

Enne kui Saksamaad 16 aastat juhtinud Angela Merkel annab võimu tuleval nädalal üle uuele kantslerile Olaf Scholzile, avaldati talle sõjaväelise tseremooniaga austust Berliinis, kus kõlasid valitsusjuhi enda valitud ja avalikkusele paraja üllatuse pakkunud muusikapalad.

Nn Großer Zapfenstreich on kõige tähtsam sõjaväeline tseremoonia Saksamaal, mille juurde kuuluvad tõrvikud ning keeruline marss paraadrõivastes sõjaväelaste esituses. Nagu ka tema eelkäijad, sai Merkel lahkumistseremooniaks valida kolm pala, mida sõjaväeorkester esitab.

Kaks tema valikutest pakkusid vähe üllatusi. Orkester kandis lahkuva kantsleri soovil ette 18. sajandist pärit kristliku ülistuslaulu «Großer Gott, wir loben dich» («Suur Jumal, me ülistame sinu nime»), mida peetakse viiteks tema erakonna Kristlik-Demokraatliku Liidu (CDU) taustale ning Merkeli üles kasvamisele protestantliku pastori peres.

Teisena valis Merkel välja Hildegard Knefi pala «Für mich, soll's rote Rosen regnen» («Mulle peaks sadama punaseid roose»), mis kõneleb igatsevalt teismeea unistustest ja eesmärkidest.

Merkeli kolmas valik pani aga paljusid Deutsche Welle kohaselt kulme kergitama – 1974. aastast pärit Ida-Saksamaa punkrokkari Nina Hageni pala «Du hast den Farbfilm vergessen» («Sa unustasid värvifilmi»).

Tegu on ebatavalise valikuga, sest Ida-Saksamaal üles kasvanud Merkel on harva viidanud oma Brandenburgi piirkonnas veedetud noorusele, kus ta ilmselt kuulas ka Hageni muusikasse vormitud hurjutust poiss-sõbra aadressil, kes võttis puhkusele fotode jäädvustamiseks kaasa vaid must-valge filmi.

Kuigi Hageni laul pääses 1970. aastate Ida-Saksamaa valitsuse tsensuurist, peeti seda valdavalt kriitikaks sünge ja üksluise Saksamaa Demokraatliku Vabariigi aadressil, kus värvifilm oli defitsiitne kaup.

Seejuures pole Merkeli ja Hageni omavahelise kokkupuuted olnud sugugi sõbralikud. Umbes kolm kümnendit tagasi pidas toonane naiste ja noorsoominister televisiooni jutusaates lauljaga debatti narkosõltuvuse üle, kui Hagen käratas Merkelile: «Mul on kõrini teie valetamisest, teie silmakirjalikkusest.»

Sõjaväelise tseremooniaga on kombeks Saksamaa kõrgeid võimukandjaid austada ametist lahkumise puhul juba alates 16. sajandist saadik. Toona sõjaväelaagrites peetud üritusega kaasnes ka rohke alkoholi pruukimine ja hasartmängud.

Seepärast kehtestati pidustuste lõpu märkimiseks põhimõte, et trummilööja ja torupillimängija saatel liikunud ohvitser andis alkoholivaatidele oma mõõga või nuiaga hoobi, mis märkis, et rohkem õlut, napsu või veini ei pakuta.

Kantsleritele laienes Großer Zapfenstreich’i tseremoonia aga esimest korda 1998. aastal, kui ameti pani maha Helmut Kohl.

Merkeli eelkäija Gerhard Schröderi austustseremoonial viibis 600 külalist, kuid koroonaviitruse tõttu oli tänane üritus tagasihoidlikum. Ajakirjanduse andmeil oli oodata umbes 200 külalist, teiste seas olid kutsutud kõik 52 ministrit, kes on Merkeli valitsustes töötanud.

Sõjaväetseremoonia toimus Berliinis kaitseministeeriumi hoovis, see algas Merkeli kõnega ning kestis pisut enam kui tunni.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles