Lääneriigid jõustasid täiendavad sanktsioonid Lukašenka režiimile (6)

Copy
Aleksandr Lukašenka
Aleksandr Lukašenka Foto: VASILY FEDOSENKO / REUTERS

Ameerika Ühendriigid, Kanada ja Euroopa liitlased laiendasid neljapäeval sanktsioone Valgevene vastu, kehtestades piirangud ametnikele ja organitele, keda süüdistatakse inimõigusrikkumistes ja ametlikus toetuses «migrantide smugeldamisele».

Sanktsioonid võtsid sihikule kõrgemad julgeoleku- ja justiitsametnikud, prominentsed meediategelased, Aljaksandr Lukašenka poja, kaitsefirmad ja suure väetiseeksportija.

USA rahandusministeerium piiras ka teatud Valgevene riigivõlaga kauplemise.

Sanktsioonid kehtestati «inimõiguste ja põhivabaduste vastaste rünnakute jätkumise eest Valgevenes, rahvusvaheliste normide eiramise ja korduvate repressiivsete sammude eest», seisis USA, Suurbritannia, Kanada ja Euroopa Liidu ühisavalduses.

Avalduses nõuti, et Lukašenka režiim «koheselt ja täielikult peataks ebaregulaarse migratsiooni orkestreerimise üle oma piiride EL-iga».

«Me kutsume režiimi tingimusteta ja koheselt vabastama peaaegu 900 poliitilist vangi (ning) lõpetama oma represseerimise kampaaniat,» lisati.

Sanktsioonide sihtmärgiks on «migrantide smugeldamine ja migrantide ohvristamine».

«Tänased sammud näitavad meie vankumatut kindlameelsust astuda samme, seistes silmitsi brutaalse režiimiga, mis üha enam represseerib valgevenelasi, õõnestab Euroopa rahu ja julgeolekut ning jätkab vaid vabaduses elada soovivate inimeste tagakiusamist,» ütles USA välisminister Antony Blinken avalduses.

Valgevene mõistis sanktsioonide laiendamise hukka

Valgevene mõistis neljapäeval hukka Ühendriikide, Kanada ja Euroopa liitlaste sanktsioonide laiendamise riigile seoses migratsioonikriisiga, mis lahvatas Valgevene ja Poola piiril.

«Euroopa Liidu viimased suveräänse Valgevene vastu suunatud sanktsioonid ilmestavad otsuse absurdsuse sügavust ja selle sisu on ülimalt raske mõista,» seisis Valgevene välisministeeriumi avalduses.

«Euroopa ametnikud kujutasid endale ette mingit agressiooni Valgevene poolelt ja andsid silmakirjalikult hoobi sanktsioonidega,» lisati teadaandes.

Ministeerium süüdistas ühtlasi läänt Valgevene demoniseerimises ja lubas rakendada karme vastumeetmeid.

«Vastutuskoorem on pandud Valgevenele, ignoreerides jultunult ülemaailmse rändekriisi tegelikke põhjuseid,» lisati avalduses.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles