Taliban keelas Afganistanis sundabielud

Copy
Tütarlaps oma emaga Afganistani Zaimati sisepagulaste laagris 17. oktoober 2021.
Tütarlaps oma emaga Afganistani Zaimati sisepagulaste laagris 17. oktoober 2021. Foto: HOSHANG HASHIMI/AFP/SCANPIX

Taliban andis reedel ametliku korralduse, millega on naiste vägisi mehele panemine Afganistanis keelatud.

Ilmselt tehti samm rahvusvahelise kogukonna meeleheaks, et rahuldada valitsuse tunnustamise eeltingimusi ja taastada abi sõjast räsitud riigile.

Sundabielude ärakeelamisest teatas Talibani juht Hibatullah Akhunzada, end avalikkuse eest varjav islamivaimulik, kes arvatavasti elab Afganistani lõunaosas Kandaharis.

Afganistanis on pärast Talibani võimuhaaramist augustis vaesus järsult suurenenud, sest välisriigid on peatanud rahalise toetuse, mis seni majandust ülal hoidis.

«Mõlemad (naised ja mehed) peavad olema võrdsed,» seisab dokumendis. «Mitte keegi ei tohi sundida naist ei veenmise ega survega abielluma.»

Afganistani naiste õigused paranesid kahekümneaastase rahvusvahelise kohaloleku jooksul oluliselt, kuid sattusid Talibani naasmisega taas ohtu. Talibani esimese võimu ajal 1990. aastatel olid naised sisuliselt koduseinte vahele aheldatud, avalikus elus nad ei osalenud ja haridust ei saanud.

Sundabielud on Afganistanis väga levinud, sisepagulased püüavad tütreid juba noorest peast pruudiks müüa, et tasuda võlad ja toita pere.

Talibani dekreedis ei ole kirjas, kui vanalt võib abielluda. Seni oli vanuse alampiir 16 aastat.

Lesk võib 17 kuud pärast abikaasa surma uuesti abielluda ja ise endale uue mehe valida, lubatakse korralduses. Pikaajaliste hõimutraditsioonide järgi tuleb lesel harilikult abielluda oma abikaasa venna või mõne teise sugulasega.

Talibani juhtkonna sõnul on ta andnud kohtutele käsu kohelda naisi meestega võrdselt, eriti leski, kes taotlevad pärandust.

Ministritele on tehtud ülesandeks naiste õigusi puututavat teadlikkust elanike seas levitada.

Tuhandeid Afganistani 7.-12. klassi tüdrukuid ei ole aga ikka veel kooli lubatud ja enamik naisi ei ole saanud tagasi töökohti, mis neil olid enne Talibani võimuletulekut.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles