Soomes võeti vahi alla viis terroriakti kavandamises kahtlustatavat

Copy
Soome politseinik, 13. aprill 2017. Foto on illustreeriv
Soome politseinik, 13. aprill 2017. Foto on illustreeriv Foto: Jussi Nukari / AP / Scanpix

Soomes võeti reedel kohtu otsusega vahi alla viis paremäärmuslast, keda kahtlustatakse terroriakti kavandamises, teatas politsei.

Teisipäeval kinni peetud kahtlusalused elavad kõik Edela-Soomes Satakunnas Kankaanpääl. Kaks kahtlustatavat meest on 26-aastased, kaks 25-aastased ja üks 23-aastane. Nende tegevust jälgiti kaks aastat, ütles politsei pressikonverentsil.

2019. aasta detsembris kahtlustati mehi relvakuriteos ning kodude läbiotsimisel konfiskeeriti neilt märkimisväärne kogus tulirelvi, padruneid ja lõhkeaineid.

Kõrge politseiuurija Toni Sjöblom ütles avalduses, et meeste elukohtade läbiotsimisel leiti materjale, mis tugevdab arvamust, et nad radikaliseerusid. Samuti annab materjal alust kahtlustada neid terroriplaanides.

Politsei ei avaldanud rünnaku võimalikku sihtmärki, kuid ütles, et kinnivõtmised tähistasid Soome esimest arvatava paremäärmusliku terrorismi juhtumit.

Kankanpää elanikud ütlesid ajalehele Helsingin Sanomat, et üks kinnivõetutest oli skinhead ja kaks tuntud neonatsidena.

Politsei ütles, et uurimisega oli seotud ka Euroopa Liidu politseiorganisatsioon Europol. Viisikul ei olnud teadaolevalt sidemeid ühegi avaliku äärmusorganisatsiooniga.

Politsei ei täpsustanud ka seda, kas juhtumiga on seotud veel isikuid ja kas kedagi kavatsetakse veel kinni võtta.

Soome kaitsepolitsei Supo teatas märtsis, et riigi terroriohu tase on «kõrgendatud», mis on neljatasemelisel skaalal teine. Esimene tase on sealjuures kõige madalam ohutase.

Samas hoiatati, et paremäärmuslaste oht on suurem kui varasemal aastal.

Terrorismiga seotud kinnipidamised on Soomes haruldased.

Riigi esimesed terrorisüüdistused esitati 2018. aastal, kui Maroko päritolu Abderrahman Bouanane pussitas Turus kümme inimest, kellest kaks surid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles