INTERVJUU Vatikani välisminister: me ei tegele hukkamõistudiplomaatiaga

Püha Tooli riikidevaheliste suhete sekretäri Paul Gallagheri sõnul on Vatikan avatud kõikidele kultuuridele, rahvastele ja riikidele, osana Püha Tooli üldisest missioonist olla suhtluses inimkonnaga laiemalt. 
Püha Tooli riikidevaheliste suhete sekretäri Paul Gallagheri sõnul on Vatikan avatud kõikidele kultuuridele, rahvastele ja riikidele, osana Püha Tooli üldisest missioonist olla suhtluses inimkonnaga laiemalt. Foto: Massimiliano Migliorato/cpp /Scanpix

Paljudele, eriti just teie piirkonnas ei meeldi, et me suhtleme ka Venemaaga, tunnistab Püha Tooli riikidevaheliste suhete sekretär Paul Gallagher.

Postimehele videointervjuu andnud Vatikani välisministri sõnul peab Püha Tool ka Moskvaga lävimist sellegipoolest tähtsaks. Nad räägivad nendega näiteks küsimustest, nagu Ukrainas ja Valgevenes toimuv ning venelaste osalus Süüria konfliktis.

Mis on Püha Tooli diplomaatilised prioriteedid?

Need pole viimaste kümnendite jooksul muutunud. Need on tingitud olukordadest, milles inimkond end 20. sajandil on leidnud. Kõige tähtsamad on rahu ja usuvabadus, kuid peame tegelema ka praeguste probleemidega maailmas.

Sestap teeme palju tööd küsimustega, nagu kliimamuutused, me olime seotud kogu Glasgow’ kliimakonverentsini viinud protsessiga, ning ilmselgelt ka migratsiooni- ja pagulaskriisid, mis tekkivad nii paljudes kohtades ja valmistavad meile suurt muret. Me üritame riike julgustada austama oma rahvusvaheliselt võetud kohustusi pagulaste ees.

Ning loomulikult on meile tähtis teema oht ühele meie põhieesmärgile, milleks on rahu. Sestap julgustame riike tegelema desarmeerimisega ja veename neid, et nad investeeriksid oma rahva tulevikku sellisel viisil, mis muidugi pakub maksimaalset võimalust normaalseks julgeolekuks, aga ka investeeriksid valdkondadesse, mille rahastatus satuks ohtu, kui me naaseksime võidurelvastumise ja muu sellise juurde.

Tagasi üles