Vatikan aitas Venemaad Rootsi «feministliku diplomaatia» blokeerimisel (1)

Copy
Rootsi välisminister Ann Linde OSCE ministrite kohtumisel Stockholmis.
Rootsi välisminister Ann Linde OSCE ministrite kohtumisel Stockholmis. Foto: Florian Gaertner via www.imago-images.de / Scanpix

Vatikan asus reedel ootamatult toetama Venemaad blokeerimaks Rootsi ettepanekut suurendada naiste rolli rahvusvaheliste vaidluste lahendamisel.

Rootsi, mis töötas välja «feministliku diplomaatia» kontseptsiooni ja on praegu Euroopa Julgeoleku- ja Koostööorganisatsiooni (OSCE) eesistuja, esitas ühenduse ministrite kohtumisel Stockholmis mittesiduva resolutsiooni.

Kuid teksti, mida ei avalikustatud, blokeerisid Venemaa ja Vatikan, ütles Rootsi välisminister Ann Linde.

Deklaratsiooni eesmärk oli kinnitada vajadust tugevdada naiste kohta ühiskonnas edendamaks ülemaailmset julgeolekut ja nende rolli konfliktide lahendamisel.

OSCE kohtumistel võetakse harva mõni tekst vastu, kuna selleks on vaja ühehäälset toetust. Liikmesriikidel on aga väga erinevad seisukohad, eriti Moskval.

Rootsil olid suured lootused selle teksti vastuvõtmiseks ja oli üllatunud, nähes Vatikani toetamas Venemaad.

Moskva ja Püha Tool «ei nõustu tegema tööd soolise võrdsuse küsimustes, mis on sügavalt kahetsusväärne», ütles Linde OSCE ministrite kohtumise lõpus korraldatud pressikonverentsil.

«Ma tõesti lootsin, et selles küsimuses võetakse vastu otsus, ma olen väga pettunud,» lausus ta.

Rootsi eesistumisel on seni ette valmistatud umbes 20 resolutsiooni, kuid vastu on võetud ainult üks - kliima teemadel.

Kõige tundlikum tekst, Ukraina kohta, blokeeriti veel enne selle arutamist plenaaristungil. Moskva veto oli möödapääsmatu, kuna resolutsioonis rõhutati, et Krimm kuulub Ukrainale, ütlesid diplomaadid.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles