Mõjukas noor leedulane Linas Kojala on rahul Euroopa Liidu arengutega

Aimar Altosaar
, ajakirjanik
Copy
Gediminase torni juurest avaneb hunnitu vaade linna vanale ja uuele osale.
Gediminase torni juurest avaneb hunnitu vaade linna vanale ja uuele osale. Foto: Peeter Langovits

Eurooplaste noor põlvkond ei mäleta ise 30 aasta taguseid sündmusi, kuid hindab kõrgelt väärtusi, mille nimel siis võideldi ning vabaks saadi. Noor Leedu arvamusliider peab positiivseks arenguks erinevate vaatepunktide ja kogemustega rahvaste tunnetega arvestamist, kui isapoolsed eurooplased on kogenud kommunistlikku režiimi ja läänepoolsed mitte. 

Linas Kojala on Ida-Euroopa uuringute keskuse direktor ja Vilniuse Ülikooli rahvusvaheliste suhete lektor. Ta on ka Harvardi ülikooli Davise Keskuse Vene ja Euraasia uuringute töörühma liige. Aastal 2019 valiti ta DELFI küsitluse põhjal mõjukuselt  kolmandaks Leedu avaliku elu tegelaseks.

Linas Kojala rääkis intervjuus põlvkonnast, kes sündis juba peale Berliini müüri langemist. Ta on uhke, et sündis juba vabasse ja isesesivasse Leetu ning on koos teiste noortega väga õnnelik selle üle. Ta oli ka veendunud, et meil ei ole õigust võtta seda kõike iseenestmõistetvana, mis 30 aastat tagasi sündis. Kojala juhtis tähelepanu, et Vilniusest 70-100 km kaugusel valgevenelased alles võitelvad oma vabaduse eest. „Oleme paremas seisus kui nemad, kuid kui muutume rahulolevateks ja igaüks ei püüa panustada piisavalt, siis võib kõik saavutatu tulevikus ohtu sattuda.“

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles