Euroopa parempopulistid kavandavad uut liitu

Copy
Meeleavaldus Euroopa parempopulistlike ja rahvuslaste erakondade toimumispaiga ees Varssavis.
Meeleavaldus Euroopa parempopulistlike ja rahvuslaste erakondade toimumispaiga ees Varssavis. Foto: WOJTEK RADWANSKI/AFP/Scanpix

Euroopa parempopulistlike ja rahvuslaste erakondade juhid arutavad täna Varssavis uue liidu loomist, millest saaks Euroopa Parlamendi suuruselt teine fraktsioon.

Kõnelustel, mille võõrustajaks on Poola valitseva Seaduse ja Õigluse (PiS) juht Jaroslaw Kaczynski, osalevad 14 erakonna juhid, teiste seas Ungari peaminister Viktor Orbàn, Prantsuse paremäärmuslaste juht Marine Le Pen ja Hispaania erakonna Vox juht Santiago Abascal.

Aprillis Prantsusmaa presidendiks kandideeriv Le Pen nimetas kohtumist oluliseks sammuks, kuid lisas, et uue rühmituse loomise teadet ei ole põhjust kohe oodata. «Võime olla optimistlikud uue poliitilise jõu loomise suhtes lähikuudel,» ütles Le Pen.

Tosinkond aktivisti avaldas meelt kohtumispaiga hotelli Regent Warsaw eest, skandeerides «Ei fašismile!» ja hoides plakateid muu hulgas kirjaga «Vene pakt».

Üks märkimisväärne kõrvalejääja oli Itaalia erakonna Liiga liider Matteo Salvini, kes tegi avalduse, milles oli öeldud, et uue ühenduse jaoks «peab olema õige aeg».

Salvini oli üks neist, kes allkirjastas juulis 16 partei ja liikumise deklaratsiooni, milles teatati plaanist luua Euroopa Parlamendis «suure liit». Tegemist oli laupäevaste kõneluste eelmänguga.

Liiga ja Le Peni Rahvusliit (Rassemblement National) kuuluvad Euroopa Parlamendi fraktsiooni Identiteet ja Demokraatia, PiS ja Itaalia Vennad fraktsiooni Euroopa Konservatiivid ja Reformistid.

Orbàni Fidesz lahkus märtsis paremtsentristlikust Euroopa Parlamendi suurimast ühendusest Euroopa Rahvaparteist ja otsib uut kodu.

«Me soovime Brüsseli poliitika muutumist,» kirjutas Orbàn Facebookis enne laupäevast kohtumist.

«Oleme juba kuid töötanud selle nimel, et luua tugev parteipere, loodetavasti saame täna või homme teha sammu selle eesmärgi poole,» märkis ta.

Poola teaduste akadeemia politoloog Ewa Marciniak ütles, et osalejad püüavad «minimeerida oma erinevusi», sealhulgas sellistes küsimustes nagu suhted Venemaaga, samuti suhtumine aborti ja LGBTQ õigustesse.

Tema sõnul rõhutavad nad selle asemel «oma valmisolekut minna tagasi Euroopa Liidu juurte juurde».

Poola ja Ungari süüdistavad ELi nende suveräänsuse õõnestamises, samas kui Brüsseli sõnul kärbivad need kaks riiki demokraatlikke vabadusi.

Poola peaminister Mateusz Morawiecki ütles reedel, et Euroopa on «pöördepunktis» ja kutsus liikmesriike üles tegema lõppu «usurpeerimisele, mis koondab võimu Euroopa eliidi kätte».

Le Pen kohtus oktoobris Morawiecki ja Orbàniga, avaldades neile toetust vastasseisus ELiga ja nende kindlale hoiakule massirände vastu.

Kuid reedel ütles ta, et uue liidu loomine ei ole kiire protsess, hoiatades, et «poliitiliste liikumiste kokkuviimine on pikk teekond. See võtab aega».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles