Prantsuse konservatiivid valisid presidendikandidaadiks mõõduka naise (1)

Copy
Valérie Pécresse.
Valérie Pécresse. Foto: Rafael Yaghobzadeh/AP/Scanpix

Prantsuse konservatiivne Vabariiklaste (LR) partei valis täna oma presidendikandidaadiks Île-de-France'i volikogu esimehe Valérie Pécresse'i.

Valik mõjutab tõenäoliselt ka vabariiklaste kampaania vormi.

Pécresse'ist saab erakonna esimene naissoost presidendikandidaat, esindades vastupidiselt oma seadusandjast konkurendile Éric Ciottile partei mõõdukat tiiba.

Nii Pécresse kui Ciotti edestasid erakonna eelvalimiste esimeses voorus mõnevõrra üllatuslikult eksminister Xavier Bertrand'i ja endist Euroopa Liidu Brexiti läbirääkijat Michel Barnier'd.

Mõlemad põrujad asusid toetama Pécresse'i.

«(Prantsusmaa sõjajärgse juhi) kindral (Charles) de Gaulle'i parteil... meie poliitilisel perekonnal on presidendivalimistel naiskandidaat. Ma mõtlen täna kõigile Prantsusmaa naistele. Ma annan endast võidu nimel kõik, »ütles ta pärast tulemuse väljakuulutamist.

Pécresse võitis parteiliikmete seas pea 61 protsenti häältest, Ciotti aga veidi üle 39 protsendi, ütles partei esimees Christian Jacob.

Ciotti tunnistas kaotust ja lubas kohe Pécresse'i toetada.

Kuigi kõik arvamusküsitlused on ennustanud, et praegune tsentristlik riigipea Emmanuel Macron peaks valimised võitma, on tugeva kandidaadi esilekerkimine traditsioonilisel parempoolsel tiival oluline tegur.

Vabariiklaste ridadest on tulnud presidendid Jacques Chirac ja Nicolas Sarkozy, aga viimased 12 aastat ei ole nad riigi tasandil võimule pääsenud.

Eelmistel presidendivalimistel 2017. aastal alustas nende kandidaat, ekspeaminister François Fillon soosikuna, aga korruptsiooniskandaal viis tema kampaania rööbastelt välja.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles