Lääs mõistis Talibani hukka seoses väidetavate kohtuväliste hukkamistega

Copy
Talibani võitlejad ja rahvahulk Kabulis 29. november 2021.
Talibani võitlejad ja rahvahulk Kabulis 29. november 2021. Foto: HECTOR RETAMAL/AFP/Scanpix

USA mõistis laupäeval koos mitme teise lääneriigiga Talibani hukka endiste Afganistani julgeolekutöötajate tapmiste eest, millest on teatanud inimõigusorganisatsioonid.

«Me oleme sügavalt mures teadete pärast, mis puudutavad endiste Afganistani julgeolekutöötajate kohtuväliseid tapmisi ja sunniviisilisi kadumisi, mida on dokumenteerinud Human Rights Watch ja teised,» seisis USA, Euroopa Liidu, Austraalia, Suurbritannia, Jaapani ja teiste ühisavalduses, mille avaldas USA välisministeerium.

«Me rõhutame, et need väidetavad teod kujutavad endast tõsiseid inimõigusrikkumisi ja lähevad vastuollu Talibani väljakuulutatud amnestiaga,» teatas riikide grupp, kutsudes Afganistani uusi liidreid tagama, et amnestiat jõustataks üle terve riigi ja kõigi talibite seas.

Human Rights Watch (HRW) avaldas varem sel nädalal raporti, milles on välja toodud 47 endise julgeolekutöötaja kohtuvälised hukkamised ja kadumised. Kõnealused isikud olid andnud alla või peetud Talibani poolt kinni augusti keskpaigast oktoobri lõpuni.

«Dokumenteeritud juhtumeid tuleb uurida kiireloomuliselt ja läbipaistvalt, vastutavate isikute üle tuleb õigust mõista ning need sammud tuleb selgel viisil publitseerida tulevaste tapmiste ja kadumiste kohese heidutusena,» kirjutasid riigid.

Taliban haaras Afganistanis võimu augustis, mil nad hõivasid pealinna Kabuli.

Washington pidas läbirääkimisi Talibani ametnikega varem sel nädalal, mil see ärgitas ranget islamistlikku rühmitust tagama naistele ligipääsu haridusele.

Samuti väljendati sügavat muret inimõigusrikkumiste süüdistuste üle.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles