Indoneesia vulkaanipurse on nõudnud vähemalt 13 inimese elu

Copy
Indoneesia Semeru vulkaanist välja paiskunud tuhk on katnud ümbruskonna paksu kihiga.
Indoneesia Semeru vulkaanist välja paiskunud tuhk on katnud ümbruskonna paksu kihiga. Foto: Umarul Faruq / Antara Foto / Reuters / Scanpix

Indoneesia suurima asustustihedusega Jaava saare kõrgeima vulkaani purske järel sai surma 13 inimest, seitse inimest on endiselt leidmata, teatasid võimud pühapäeval.

Semeru mägi Ida-Jaava provintsi Lumajangi piirkonnas hakkas laupäeval paduvihmade järel ootamatult purskama ning paiskas tuhapilvi enam kui 12 000 meetri kõrgusele.

Kohaliku geoloogiakeskuse juhi Eko Budi Lelono sõnul põhjustasid purske äikesetorm ja pikad paduvihmad, mis uuristasid laavakuplit 3676 meetri kõrguse Semeru tipus.

Indoneesia vulkanoloogia ja geoloogiliste ohtude leevendamise keskus ei kehtestanud Semeru ümbruses häireolukorda, mis oleks juba kolmas alates sellest ajast, mil vulkaan eelmise aasta mais purskama hakkas.

Ka detsembri alguses paiskas Jaava saare kõrgeim vulkaan taeva poole tuhapilve, mis langes ümberkaudsetele küladele, põhjustades elanike seas paanika.

Indoneesia saarestikus elab üle 250 miljoni inimese ja see on tuntud nii vulkaanipursete kui ka maavärinate poolest. Valitsuse seismoloogid jälgivad pidevalt 120 aktiivse tulemäe olukorda.

Indoneesia Sulawesi saarel leidis reede hommikul aset ränk maavärin, milles hukkus vähemalt 46 inimest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles