Serbias avaldasid tuhanded inimesed meelt kaevandusprojekti vastu

Copy
Belgradis avaldasid tuhanded inimesed meelt Rio Tinto kaevandusprojekti vastu.
Belgradis avaldasid tuhanded inimesed meelt Rio Tinto kaevandusprojekti vastu. Foto: OLIVER BUNIC / AFP / SCANPIX

Tuhanded meeleavaldajad avaldasid laupäeval meelt valitsuse kava vastu lubada suurfirmal Rio Tintol hakata riigis liitiumi kaevandama.

Belgradis blokeerisid meeleavaldajad ühe suurema maantee ja silla, mis ühendab linna äärelinnadega. Protestijad hüüdsid valitsusvastaseid avaldusi ning tõid kaasa kaevandusprojekti vastu suunatud plakateid.

Väiksemates Serbia linnades korraldati samuti meeleavaldusi. Belgradis ja Novi Sadis puhkes meeleavaldajate ja vastumeeleavaldajate vahel väiksemaid kähmlusi.

«Nad lubasid välisfirmadel teha mida iganes nad tahavad meie maal. Nad serveerisid meid tasuta kõigile, kes võivad lihtsalt tulla ja võtta, mida iganes nad tahavad,» ütles üks majandusteadlasest meeleavaldaja.

Serbia tennisetäht Novak Djokovic jagas meeleavaldusest fotot oma Instagrami kontol ja kirjutas: «Puhas õhk, vesi ja toit on tervise jaoks määrava tähtsusega.»

Sarnaseid meeleavaldusi korraldati ka eelmisel nädalal, mil üht protestiaktsiooni Šabaci linnas ründasid maskides isikud. See tõi sotsiaalmeedias kaasa pahameeletormi, milles süüdistati valitsust huligaanide kasutamises protestiliikumise mahasurumiseks.

Suuremad liitiumimaardlad asuvad Loznica linna lähistel Lääne-Serbias, kus kaevandusettevõtte ostab endale maad, kuid pole saanud veel viimast rohelist tuld kaevandamise alustamiseks.

Rio Tinto avastas liitiumi Loznica regioonis 2006. aastal.

Ettevõte kavatseb investeerida projekti 2,12 miljardit eurot, ütles Rio Tinto sõsarfirma Rio Sava juht.

Kriitikud on süüdistanud Serbia valitsust ebaseadusliku maahõive jaoks tingimuste loomises ja keskkonnamurede ignoreerimises.

Kriitikud süüdistavad meeleavaldajaid president Aleksandar Vučići positsiooni õõnestamises enne tõenäolisi valimisi järgmisel aastal.

Liitium on elektriautode akude oluline komponent.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles