Nepal alustas ohustatud Bengali tiigrite loendamist

Copy
Bengali tiigrid Nepalis.
Bengali tiigrid Nepalis. Foto: PRAKASH MATHEMA / AFP / Scanpix

Nepal alustas ohustatud Bengali tiigrite loendamist suurtel metsaga kaetud lõunapoolsetel tasandikel, teatasid esmaspäeval ametnikud.

Metsade maharaiumine, elukeskkonna vähenemine ja salaküttimine on mõjunud tiigrite populatsioonile laastavalt kogu Aasias, kuid Nepal ja veel 12 riiki kirjutasid 2010. aastal alla kokkuleppele kahekordistada tiigrite arvukust aastaks 2022.

Tehnikud alustasid pühapäeval kaamerate paigaldamist Chitwani rahvusparki, mis on riigi suurim tiigrite kaitseala. Loomaeksperdid tunnevad isendid ära nende unikaalsete triipude järgi.

Kokku pannakse 12 000 ruutkilomeetri suurusele kaitsealusele alale ja selle juures olevatesse metsadesse üles 4000 liikumisanduriga kaamerat.

«Loenduse eesmärgiks on saada infot tiigrite seisundi kohta, mis aitab hinnata, kas meie strateegiad tiigri populatsiooni kaitsmisel on toiminud,» ütles AFP-le Bed Kumar Dhakal rahvusparkide ja looduslike liikide kaitse ministeeriumist.

2010. aasta tiigrite kaitse plaani, mille Nepal allkirjastas, toetavad ka paljud kuulsused, nende seas Leonardo DiCaprio.

Maailma tiigrite arv kasvas Maailma Looduse Fondi (WWF) ja üleilmse tiigrite foorumi andmeil 3890 isendini aastal 2016.

See oli esmakordne tõus enam kui saja aasta jooksul. 2010. aastal oli maailma tiigrite arvukus kõigi aegade madalaim, vaid 3200 isendit.

Nepalis loendati 2018. aastal 235 tiigrit, mis on üheksa aastat varasemaga võrreldes pea kahekordne arv.

Loenduse tulemusi on oodata järgmise aasta juulis.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles