Miljardäride osa maailma kogurikkusest on pandeemia ajal üha kasvanud

Copy
Maailma rikkaim inimene Elon Musk.
Maailma rikkaim inimene Elon Musk. Foto: Adrian Sanchez-Gonzalez/Zuma Wire/Scanpix

Maailma rikkaimate inimeste osa kogujõukusest on kasvanud koroonaviiruse pandeemia ajal rekordkiirusel, selgus täna avaldatud ebavõrdsuse raportist.

Alates 1995. aastast on miljardäridele kuuluv osa maailma kogurikkusest kasvanud ühelt protsendilt kolmele, nähtub Pariisi Majanduskooli koostatud maailma ebavõrdsuse raportist (World Inequality Report).

«Seda kasvu süvendas koroonaviiruse pandeemia. Tõepoolest, aastal 2020 kasvas miljardäride osa rikkusest seni kõige järsemas tempos,» kirjutati raportis.

Rikkaim üks protsent on endale haaranud rohkem kui kolmandiku alates 1995. aastast toodetud rikkusest, samas kui vaeseim 50 protsenti on endale saanud vaid kaks protsenti.

«Pärast rohkem kui pooltteist aastat koroonaviirust on maailm aina lõhestatum,» ütles Pariisi Majanduskooli professor ja instituudi World Inequality Lab (WIL) kaasdirektor Lucas Chancel.

«Samal ajal kui miljardäride varandus kasvas üle 3,6 triljoni euro võrra, lisandus äärmiselt vaeste hulka 100 miljonit inimest,» ütles Chancel, kes märkis, et äärmuslik vaesus oli eelnevad 25 aastat kahanenud.

Ajakirja Forbes andmeil on kõigi maailma kümne rikkaima inimese varandus väärt üle 100 miljardi dollari. Esikohal on 264,5 miljardi dollariga Tesla juht Elon Musk.

Vaid üks esikümnes olijaist ei ole ameeriklane: LVMH kontserni juht Bernard Arnault. Kõik peale kahe on tehnoloogiaärimehed.

228-leheküljelises raportis, mille kaasautorite seas on majandusteadlane Thomas Piketty, tehakse üleskutse kehtestada rikkuse ümberjaotamiseks multimiljonäridele tagasihoidlik astmeline varamaks ja võtta meetmeid maksude vältimise vastu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles