Muistne Gilgameši savitahvel jõudis USAst tagasi Iraaki

Copy
Savitahvel katkendiga Gilgameši eeposest Washingtonis toimunud tseremoonial.
Savitahvel katkendiga Gilgameši eeposest Washingtonis toimunud tseremoonial. Foto: KEVIN LAMARQUE/Reuters/Scanpix

Kolmekümne aasta eest Iraagist varastatud ja ebaseaduslikult Ühendriikidesse viidud 3500 aastat vana savitahvel katkendiga Gilgameši eeposest jõudis täna tagasi Iraaki.

Iraagi võimud kirjeldasid tahvli naasmist kui võitu nende üle, kes on püüdnud riigi pärandit sandistada.

Gilgameši savitahvel varastati tõenäoliselt 1991. aastal esimese Lahesõja ajal ühest Iraagi muuseumist.

Tahvel on väike, kuid artefaktina tohutu kultuurilise ja ajaloolise väärtusega. Sellele on kirjutatud osa Gilgameši eeposest, mida peetakse üheks inimajaloo vanimaks kirjandusteoseks. Eepos räägib arvatavasti sumeri poolmüütilise valitseja Gilgameši kangelastegudest.

Iraagi välisminister andis Bagdadis toimunud pressikonverentsil kultuuriministrile üle kolm artefakti, mille ta USA-lt ja Suurbritannialt tagasi oli saanud: Gilgameši savitahvli, sumeri jäärapea ja ühe teise savitahvli.

Kultuuri- ja muististeminister Hassan Nazim rõhutas, et artefaktide naasmine «annab sõnumi kõigile neile, kes meie muistiseid smugeldavad ja rahvusvahelistel oksjonidel müüvad: lõpuks on sellise tegevuse saatus õigluse jaluleseadmine».

Iraak on vaid ühe aastaga saanud tagasi pea 18 000 antiikeset, peamiselt sumeri perioodist 4000 aastat tagasi. Nende seas 17 899 eset, mille tagastas juulis USA.

Gilgameši savitahvel ilmus uuesti välja 2001. aastal Suurbritannias.

Üks Ameerika kunstikaupmees ostis tahvli 2003. aastal Londonis elavalt jordaania perekonnalt ja saatis selle USAsse, eseme tegelikku väärtust tollis deklareerimata. Seal müüdi see 2007. aastal 50 000 dollari eest antiigikaupmeestele.

2014. aastal müüdi tahvel 1,67 miljoni dollari eest käsitööpoodide keti Hobby Lobby omanikele, kes fundamentalistlike kristlastena tahtsid selle Washingtoni piiblimuuseumis välja panna.

2017. aastal hakkas muuseumi kuraator tahvli päritolu vastu huvi tundma ja selle dokumentatsioon tundus talle kahtlane. Tahvel konfiskeeriti 2019. aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles