ÜLEVAADE ⟩ «Inimesed jäeti Talibani kätte surema» (1)

Margus Parts
, toimetaja
Copy
Augustikuine evakuatsioonilend Talibani võimu alla langenud Kabulist.
Augustikuine evakuatsioonilend Talibani võimu alla langenud Kabulist. Foto: Valeri Šarifulin/TASS/Scanpix

Ühel augustikuu päeval, kui Taliban oli Kabuli vallutanud ja tuhanded afgaanid üritasid meeleheitlikult riigist lahkuda, oli Raphael Marshall ainus inimene, kes Briti välisministeeriumi evakuatsioonilauas tööl oli. Elu ja surma otsuseid – keda evakueeritakse ja kes jääb Afganistani – tuli langetada kiiresti ja kaootiliselt.

«Kriisi kõrghetkel, 21. augusti laupäeva pärastlõunal, olin ma ainus, kes jälgis ja menetles e-kirjasid Afganistani erijuhtumite kirjakaustas,» lausus endine Briti välisministeeriumi töötaja, kes oli pakkunud end vabatahtlikuna tööle eriolukordade osakonna heaks, mis haldas evakuatsiooniprotsessi Afganistanist.

«Selleks hetkeks ei olnud loetud ühtegi kirja alates reede varasest pärastlõunast. Lugemata e-kirjade arv oli juba mitme tuhande ringis, ma usun, et üle 5000, ja kasvas pidevalt,» sõnas probleemi avalikkuse ette toonud mees.

Briti välisasjade komisjonile esitatud tunnistuses märkis Marshall, et evakueerimistaotluse esitas kuni 150 000 afgaani, keda ähvardas oht nende sidemete tõttu Ühendkuningriigiga. Abi sai neist aga alla viie protsendi, vahendab BBC.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles