Bideni ja Putini virtuaalkohtumine: USA riigipea andis Vene kolleegile karmi sanktsioonihoiatuse (45)

Copy
Venemaa president Vladimir Putin vaatab teleriekraanilt lehvitavat USA kolleegi Joe Bidenit.
Venemaa president Vladimir Putin vaatab teleriekraanilt lehvitavat USA kolleegi Joe Bidenit. Foto: AP/Scanpix

USA presidendi Joe Bideni ja Vene presidendi Vladimir Putini virtuaalne tippkohtumine on lõppenud. Biden hoiatas Putinit, et sõjalise eskaleerumise korral Ukrainas tabavad Venemaad väga karmid sanktsioonid.

«Tere, härra president,» ütles Putin Kremli avaldatud lühikeses videosalvestuses. Biden vastas, et tal on «hea meel näha» Vene ametivenda, avaldades lootust, et nende järgmine kohtumine leiab aset silmast-silma.

Sõbralikust avavaatusest hoolimata varjutasid kohtumist suured pinged. Biden hoiatas virtuaalkohtumisel Putinit, et Ühendriigid kehtestavad tugevad sanktsioonid, kui peaks aset leidma sõjaline eskaleerumine Ukrainaga, teatas Valge Maja.

«President Biden avaldas USA ja meie Euroopa liitlaste sügavat muret olukorra eskaleerumise pärast seoses Vene vägede paigutamisega Ukraina lähistele ning andis selgelt mõista, et USA ja meie liitlased reageerivad tugevate majandus- ja teiste meetmetega sõjalise eskaleerumise korral,» ütles Valge Maja avalduses.

Biden rõhutas toetust Ukraina suveräänsusele ja territoriaalsele terviklikkusele ning kutsus deeskaleerimisele ja naasmisele diplomaatia juurde, lisati avalduses.

Valge Maja teatel leppisid Biden ja Putin kokku, et mõlema riigi töörühmad tegelevad tippkohtumise teemadega edasi.

Valge Maja rõhutas, et USA koordineerib järgmisi samme tihedalt liitlaste ja partneritega.

Biden ja Putin arutasid ka strateegilist stabiilsust, küberrünnakuid ja ühist tegutsemist selliste piirkondlike teemadega nagu Iraan, lisati teates.

Venemaa eitab rünnakukavatsust, kuigi satelliidipildid näitavad vägede ulatuslikku koondumist Ukraina piirile.

Kreml: jutuajamise keskne teema oli Ukraina

Vladimir Putini ja Joe Bideni teisipäevane virtuaaltippkohtumine oli avameelne ja töine, selle keskne teema oli Ukraina, teatas Kreml.

Putin ja Biden arutasid Ukraina sisekriisi ning edusammude puudumist Minski kokkulepete elluviimisel, ütles Kreml.

Presidendid olid üksmeelel, et arvestades erilist vastutust rahvusvahelise julgeoleku ja stabiilsuse hoidmisel, jätkavad Venemaa ja USA dialoogi ja vajalikke kontakte.

Kremli teatel ütles Putin Bidenile, et Venemaa on tõsiselt huvitatud kindlate tagatiste saamisest, mis välistaksid NATO idasuunalise laienemise.

Virtuaaltippkohtumise käigus tegi Putin Bidenile ettepaneku, et Moskva ja Washington tühistaksid kõik piirangud saatkondade töötajate osas mõlemas riigis, edastas Kreml.

«Vene pool tegi ettepaneku tühistada kõik kogunenud piirangud diplomaatiliste missioonide toimimisele, mis võiks aidata normaliseerida kahepoolsete suhete teisi aspekte,» ütles Kreml pärast tippkohtumist.

Kõneluste õhkkonda iseloomustab ka asjaolu, et Biden istus suletud uste Valge Maja kriisikeskuses. Kolme nädala eest toimunud videokohtumise Hiina liidri Xi Jinpingiga pidas ta Roosevelti toas, kuhu olid esimesteks minutiteks kutsutud ka ajakirjanikud.

Turvalise videosilla teel peetud kõnelused vältasid veidi üle kahe tunni.

Kommentaarid (45)
Copy
Tagasi üles