Käibemaksureform ⟩ EL sillutab teed odavamale internetile, jalgratastele ja ka meditsiinitoodetele

Ronald Reinap
, reporter
Copy
Jalgrattad peaksid tulevikus olema saadaval soodsama hinna eest.
Jalgrattad peaksid tulevikus olema saadaval soodsama hinna eest. Foto: Urmas Luik / Parnu Postimees

ELi rahandusministrid on arutanud neli aastat ning nüüdseks on olemas uus nimekiri toodetest, mille puhul saaks käibemaksu oluliselt vähendada.

Mitmete toodete puhul kasutavad ELi riigid juba praegu tavalisest käibemaksumäärast madalamaid maksumäärasid. 27 riigi rahandusministrid on nüüdseks revideerinud loetelu kaupadest ja teenustest, mille puhul oleks võimalik makse langetada. Kokkuleppe kohaselt saavad riigid tulevikus kohaldada madalamat maksumäära mitmete uute teenuste ja keskkonnasõbralike toodete suhtes, vahendab AFP.

Maksude langetamine on võimalik näiteks meditsiini- või hügieenitoodete või teatavate keskkonnasõbralike toodete, näiteks jalgrataste ja päikesepatareide puhul. Ka selliseid teenuseid nagu internetiühendus võib samuti maksustada madalama maksumääraga ning ka kaupasid, mis katavad inimeste põhivajadusi. 

ELi komisjoni sõnul kuuluvad nende kaupade ja teenuste loetellu, mille käibemaksu võib vähendada, eelkõige need, mis «kaitsevad rahvatervist, on keskkonnasõbralikud ja soodustavad digitaalset ümberkujundamist».

Uued eeskirjad ei ütle midagi individuaalsete riikide maksumäärade taseme kohta. Pea neli aastat kestnud läbirääkimiste tulemusena saavutatud kokkuleppe eesmärk on reformida peaaegu 30 aastat vanu ELi eeskirju. Uus direktiiv läheb nüüd Euroopa Parlamenti, mis peaks oma arvamuse esitama 2022. aasta märtsi lõpuks. Pärast seda on oodata ELi riikide lõplikku otsust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles