Inglise keele õpetaja David Elias Monteleone seisis mullu 17. mail alanud Maroko migrandirünnakuga Hispaania Ceuta enklaavile silmitsi siis, kui see täitis juba tänavaid.

«Olin teel töölt koju, kui ootamatult oli tänavatel liiga palju inimesi, eriti lapsi, kes karjusid asju nagu «¡Viva España!» (e.k «Elagu Hispaania!»). Mõtlesin, et mida nad teevad? Kas nad lähevad randa?» kirjeldab Monteleone.

Koju jõudes hakkas tema telefoni WhatsAppi suhtlusrakendusse sadama sõnumeid ja videoid noorukitest, kes hoopis tulid rannast. Nad olid meritsi ületanud Maroko piiri ja valgusid nüüd Ceutasse. Ootamatult ja suuremal hulgal kui seni Maroko kolleegidele lootnud Hispaania piirivalvurid peljata oskasid ja olemasolevate jõududega tõkestada suutsid.

Ceutat ühendab Marokoga kaks piiripunkti – Benzú läänest ja Tarajal idast. Mõlemad jäävad mere äärde. Tol päeval ujusid ja kahlasid paljud marokolased Ceutasse läbi mere, piiritarast mööda. Tavaliselt nende tulekut takistav Maroko piirivalve oli otsustanud kõrvale vaadata.

Kommentaarid (3)
Copy