USA: Biden ja liitlased toetavad Ukraina terviklikkust, mingeid järeleandmisi Putinile ei tehtud (6)

Copy
Valge Maja nõunik Jake Sullivan pressikonverentsil.
Valge Maja nõunik Jake Sullivan pressikonverentsil. Foto: AFP/SCANPIX

USA president Joe Biden ning Suurbritannia, Prantsusmaa, Saksamaa ja Itaalia liidrid kinnitasid teisipäeval toetust Ukraina territoriaalsele terviklikkusele, teatas Valge Maja pärast Bideni ja Vene riigipea Vladimir Putini virtuaaltippkohtumist.

«President Biden teavitas liidreid oma telefonikõnest president Putiniga, milles ta arutas tõsiseid tagajärgi Venemaa sõjalisele tegevusele Ukrainas ning vajadust deeskaleerida ja naasta diplomaatia juurde,» ütles Valge Maja avalduses.

«Liidrid rõhutasid oma toetust Ukraina suveräänsusele ja territoriaalsele terviklikkusele, samuti vajadust, et Venemaa vähendaks pingeid ja osaleks diplomaatias,» lisas Valge Maja.

Biden ei teinud Putinile järeleandmisi

USA president ei andnud Vladimir Putinile mingeid lubadusi seoses nõudmisega, et Ukrainal takistataks ühineda NATOga või Ühendriigid vähendaksid sõjalist kohalolekut regioonis, ütlesid USA ametnikud.

«Ma ei lasku üksikasjadesse selles osas, mida nad rääkisid,» ütles USA riikliku julgeoleku nõunik Jake Sullivan pärast Bideni ja Putini virtuaaltippkohtumist. «Kuid ma ütlen teile selgelt ja otse, et ta ei andnud selliseid lubadusi ega teinud järeleandmisi.»

Venemaa sissetung seaks ohtu Nord Stream 2

USA teatas pärast tippkohtumist, et Venemaa sissetung Ukrainasse seaks ohtu vastuolulise Vene gaasijuhtme Nord Stream 2.

«See on lääne jaoks mõjutaja, sest kui Vladimir Putin tahab näha gaasi voolamist läbi selle torustiku, siis ei pruugi ta tahta võtta Ukrainasse tungimise riski,» ütles Jake Sullivan.

Ukraina ja Ida-Euroopa riigid kardavad, et Nord Stream 2 julgustab Moskvat ja vähendab nende mõju.

USA loodab saada lähipäevil selgust

USA administratsioon usub, et lähipäevadel saab rohkem selgust Venemaa kavatsuste osas seoses Ukrainaga, ütles Jake Sullivan.

«Lähipäevil saab selgemaks, millise valiku nad tegid,» ütles ta briifingul, lisades, et antud juhul on USA jaoks tähtsad teod, mitte sõnad.

Biden rääkis Euroopa liidritega

Joe Biden rääkis pärast teisipäeval Vene riigipea Vladimir Putiniga peetud virtuaaltippkohtumist Prantsusmaa, Saksamaa, Itaalia ja Suurbritannia liidritega, ütles Jake Sullivan.

«Pärast telefonivestlust rääkis ta Prantsusmaa, Saksamaa, Itaalia, Suurbritannia liidritega, et teavitada neid kõneluste käigust,» ütles Sullivan.

Ta lisas, et USA administratsioon teavitab virtuaaltippkohtumise tulemustest ka NATO ja Euroopa Liidu liikmesriikide saatkondi ning oma tähtsamaid liitlasi India ja Vaikse ookeani piirkonnas.

Sullivan ütles, et neljapäeval peab Biden telefonivestluse oma Ukraina kolleegi Volodõmõr Zelenskõiga.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles