Kreml: Putin tahtis Bidenilt tagatisi NATO laienemise vastu (10)

Copy
Vladimir Putin eelmisel virtuaaltippkohtumisel USA presidendi Joe Bideniga.
Vladimir Putin eelmisel virtuaaltippkohtumisel USA presidendi Joe Bideniga. Foto: Mikhail Metzel

Vene president Vladimir Putin tahtis teisipäeval USA riigipealt Joe Bidenilt tagatisi, et NATO ei jätka idasuunalist laienemist, teatas Kreml pärast kahe liidri virtuaaltippkohtumist.

«Venemaa on tõsiselt huvitatud usaldusväärsete õiguslike tagatiste saamisest, mis välistaksid NATO idasuunalise laienemise ja ründerelvade paigutamise Venemaaga külgnevatesse riikidesse,» ütles Kreml avalduses.

Vastates Bideni märkusele, et Venemaa sõjaliste jõudude koondumine Ukraina piiride lähedale on ähvardav, ütles Putin, et pingete tõusu «ei tohiks panna Venemaa õlgadele».

«NATO on see, kes teeb ohtlikke katseid kasutada Ukraina territooriumi ja suurendab oma sõjalist potentsiaali meie piiridel,» tsiteeris Kreml Putini sõnu Bidenile.

Vene president on korduvalt öelnud, et Moskva soovib Läänelt õiguslikke tagatisi, et Ukrainast ei saa NATO stardiplatvorm. Ta on kritiseerinud ka USA-juhitavaid õppuseid Mustal merel.

USA ja tema liitlased on nädalaid hoiatanud, et Venemnaa võib kavandada sissetungi Ukrainasse.

USA riikliku julgeoleku nõunik Jake Sullivan ütles pärast kahe presidendi kõnelusi, et Biden ei andnud Putinile mingeid lubadusi ega teinud järeleandmisi Ukraina NATO-ga ühinemise teemal ega Ühendriikide sõjalise kohalolu vähendamise osas regioonis.

«Ma ei lasku üksikasjadesse selles osas, mida nad rääkisid,» ütles Sullivan. «Kuid ma ütlen teile selgelt ja otse, et ta ei andnud selliseid lubadusi ega teinud järeleandmisi.»

Putini nõunik: Vene väed ei ähvarda kedagi

Vene vägede koondumine Ukraina piiride lähedale ei ähvarda kedagi, väitis presidendi välispoliitikanõunik Juri Ušakov teisipäeval pärast Vene presidendi Vladimir Putini ja tema USA ametivenna Joe Bideni virtuaaltippkohtumist.

Vastates küsimusele, kas Venemaa kavatseb pärast Putini-Bideni tippkohtumist vägesid tagasi tõmmata, ütles Ušakov: «Vene väed on oma territooriumil, nad ei ähvarda kedagi, president on seda öelnud.»

Ušakovi sõnul ei ole arutatud Venemaa võimalikku invasiooni Ukrainasse.

Putin tahab tühistada saatkondade piirangud

Vene president Vladimir Putin tegi oma USA ametivennale Joe Bidenile teisipäevasel virtuaaltippkohtumisel ettepaneku, et Moskva ja Washington tühistaksid kõik piirangud saatkondade töötajate osas mõlemas riigis, edastas Kreml.

«Vene pool tegi ettepaneku tühistada kõik kogunenud piirangud diplomaatiliste missioonide toimimisele, mis võiks aidata normaliseerida kahepoolsete suhete teisi aspekte,» ütles Kreml pärast tippkohtumist.

Kommentaarid (10)
Copy
Tagasi üles