Hiina ärgitas Kanadat eirama USA «leiutatud» riske seoses Huaweiga

BNS
Copy
Huawei logo
Huawei logo Foto: Dado Ruvic

Hiina kõrge diplomaat kutsus teisipäeval Kanadat üles eirama Ühendriikide «leiutatud» riske seoses telekomihiiu Huaweiga, mille väljajätmist oma 5G-mobiilivõrgu arendamisest Kanada kaalub.

«Väite ettevõtte ohust riigi julgeolekule on välja mõelnud USA ja selle peamine eesmärk on Huaweid kahjustada,» ütles Hiina suursaadik Kanadas Cong Peiwu.

Ühendriigid on keelanud Huawei kasutamise 5G-tehnoloogia arendamiseks oma territooriumil, viidates spionaaži või sabotaaži riskile lääne võrgustike vastu. Hiina telekomihiid on neid ohte eitanud.

Kanada valitsus on seda küsimust aastaid uurinud ja kohaliku meedia teatel võib peagi otsuse langetada.

Sõltumatu mõttekoja International Governance Innovation Centeri virtuaalkonverentsil rääkinud Hiina suursaadiku sõnul aga on hoopis USA viimaste aastakümnete jooksul taolise spionaažiga tegelnud.

«Loodame, et Kanada pool teeb oma otsuse ise ega kuula USA arvamust,» ütles ta, lisades, et seda mitte teha tähendaks saata «väga vale signaal Hiina ettevõtetele».

Ühendriikide jälgedes on juba astunud ka teised Kanada liitlased, sealhulgas Suurbritannia, Jaapan, Austraalia ja Rootsi.

Ottawa otsust ära ootamata on mitmed suured Kanada telekomikontsernid, nagu Bell, Rogers ja Telus, juba teatanud, et loobuvad Huaweist ja jätkavad oma 5G-võrgustiku arendamist teiste partnerite, eelkõige Soome Nokia või Rootsi Ericssoniga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles