Ukraina peamine korruptsioonikütt: eliit üritab reforme takistada (1)

Jaanus Piirsalu
, ajakirjanik
Copy
Korruptsioonivastane meeleavaldaja mullu oktoobris Kiievis põhiseaduskohtu ees. 
Korruptsioonivastane meeleavaldaja mullu oktoobris Kiievis põhiseaduskohtu ees. Foto: Sergei Supinski/AFP/Scanpix

Vara on veel öelda, kas korruptsioonivastased protsessid on Ukrainas juba pöördumatud, kuid igatahes on korruptandid muutunud mitu korda ettevaatlikumaks ja paljudest skeemidest on loobutud, ütleb Ukraina peamine korruptsioonikütt Artjom Sõtnik.

«Ma olen veendunud, et erinevalt möödunud aegadest ei tunne end Ukrainas täna enam rahulikult ja puutumatult mitte keegi, kes tegeleb korruptsiooniskeemidega,» nimetab seitse aastat tegutsenud Ukraina korruptsioonivastase büroo (NABU) juht Sõtnik intervjuus Postimehele oma detektiivide peamise saavutuse. «Me saame sellest aru, kui kuulame [kahtlustatavate] telefone pealt: «Kuule, seal on NABU, ärme hakka sinna ronima, sest nendega pole võimalik kokku leppida». Näha, et on tekkinud vähemalt kartus. Vanasti oli nii, et kui sul oli oma meeskond ja kokkulepitud skeemid, siis sind polnud võimalik selle eest karistada.»

Kaheksa aastat tagasi Ukrainas alanud väärikuse revolutsiooni üks ajendeid oli muuhulgas see, et ukrainlased olid tüdinenud tohutust korruptsioonist, mida tollane president Viktor Janukovitš soosis ning mille vastu keegi ei võidelnud. Ukrainlased tahtsid Euroopasse ning samasugust korruptsioonivastast võitlust nagu Euroopa Liidus. NABU loodigi Ukrainas pärast revolutsiooni eelkõige tipukorruptsiooni väljajuurimiseks.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles