USA esindajatekoda piirab seadusega importi Hiina Xinjiangi regioonist

BNS
Copy
Uiguurid kohustuslikku tööd tegemas
Uiguurid kohustuslikku tööd tegemas Foto: imago images/Joerg Boethling/SCANPIX

USA esindajatekoda võttis kolmapäeval vastu seaduse, mis piirab importi Hiina Xinjiangi piirkonnast seoses sealse uiguuridest vähemuse ränga kohtlemisega.

Esindajatekoja liikmed võtsid häältega 428-1 vastu «uiguuride sunnitöö takistamise seaduse», mis nõuab firmadelt «selget ja veenvat tõestust», et sellest piirkonnast imporditud kaupu ei ole toodetud sunnitööga.

«Praegu korraldab Peking brutaalset ja hoogustuvat represseerimiskampaaniat uiguuri rahva ja teiste moslemivähemuste vastu,» ütles esindajatekoja spiiker Nancy Pelosi seadusandjatele enne hääletust.

«Hiina valitsuse sunnitöö kasutamine jõuab üle ookeanide meie kallastele ja üle kogu maailma,» lisas ta.

Hiina eitab süüdistusi uiguuride halvas kohtlemises. Peking ei ole veel USA esindajatekoja sammu kommenteerinud.

USA senat võttis juba varem vastu samalaadse seaduse ning nüüd tuleb need kaks ühtlustada. Jõustumiseks peab seadus saama president Joe Bideni allkirja. Esialgu pole teada, kas Valge Maja seda toetab.

USA ja Hiina pinged on pidevalt suurenenud. Esmaspäeval teatas Valge Maja 2022. aasta Pekingi taliolümpiamängude diplomaatilisest boikoteerimisest seoses Hiina genotsiidiga uiguuride kallal ja teiste inimõigusrikkumistega. See pälvis Hiina järsu reageeringu.

Sel suvel kehtestas USA valitsus samalaadsed piirangud teatud Hiina kaupade, sealhulgas päikesepaneelide materjalide impordile. Hiina nimetas neid piiranguid bandiitlikeks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles