Macron lubas edendada eesistumise ajal «suveräänset» Euroopat

Copy
Emmanuel Macron.
Emmanuel Macron. Foto: SARAH MEYSSONNIER

Prantsusmaa president Emmanuel Macron lubas neljapäeval töötada tugeva ja «suveräänse» Euroopa Liidu nimel, kui riik võtab üle bloki eesistumise jaanuaris.

«Prantsusmaa eesmärk on astuda Euroopa suunas, mis on maailmas võimas, täielikult suveräänne, vaba oma valikutes ja mille saatus on enda kätes,» ütles Macron pressikonverentsil.

Samuti kutsus ta kehtestama uued mehhanismid EL-i piiride kaitsmiseks.

«Prantsusmaa kavatseb hakata vedama eest jõupingutust mõelda ümber reeglite osas, mis nõuavad eelarve puudujäägi jäämist alla kolme protsendi sisemajanduse kogutoodangust (SKT),» ütles Macron.

Defitsiidireegel peatati ajutiselt koroonaviiruse pandeemia algul, et lubada riikidel kulutusi majanduse päästmiseks suurendada.

Macroni sooviks võib olla Euroopa juhtrolli võtmine pärast Saksa pikaajalise kantsleri Angela Merkeli ametiaja lõppu, ütlevad analüütikud.

Macron valiti Prantsuse presidendiks 2017. aastal ning aprillis ootavad teda ees uued valimised. Macron pole küll ametlikult kuulutanud, et ta kavatseb presidendivalimistel kandideerida, kuid üldiselt eeldatakse, et ta seda teeb. Hiljutised küsitlused näitavad aga toetuse tõusu parempoolse Vabariiklaste kandidaadile Valerie Pecresse'ile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles