KOHALIK VAADE ⟩ Leedu kihutas välispoliitilisse rongikatastroofi (5)

Vaidas Saldžiūnas
, Ajakirjanik, Vilnius
Copy
Leedu ametnikud kontrollivad kolmapäeval Stasylose raudteejaamas Valgevenest saabunud Belaruskali väetisevaguneid. Hoolimata kehtima hakanud USA sanktsioonidest veerevad rongid endiselt läbi Leedu. 
Leedu ametnikud kontrollivad kolmapäeval Stasylose raudteejaamas Valgevenest saabunud Belaruskali väetisevaguneid. Hoolimata kehtima hakanud USA sanktsioonidest veerevad rongid endiselt läbi Leedu. Foto: Lukas Balandis/15min.lt/scanpix

Leedu valitsus on silmitsi esimese tõelise kriisiga, mis võib nad rööbastelt välja tõugata – seejuures on asjas süüdi sõna otseses mõttes rongid, sest riigi omanduses raudtee-ettevõtte tegevus on vastuolus valitsuse välispoliitika ja Ameerika Ühendriikide sanktsioonidega Valgevenele.

Võib ju öelda, et natuke rohkem kui aasta ametis olnud parempoolne valitsus on liikunudki ainult ühest kriisist teise: pandeemiahaldus, migrandisurve piiril, endiselt kestev vastasseis president Gitanas Nausėdaga. Kõlab nagu kaubarongilaadungi jagu probleeme. Tegelikult on enamiku hädade keskmes siiski kehv suhtlus ja eri institutsioonides sügavalt juurdunud ammused ja süsteemsed puudujäägid. Lühidalt öeldes: kehv vedamine.

Nüüd on kaardimaja hakanud kiiresti kokku varisema, kuna selgus, et riigile kuuluv raudteefirma Lietuvos geležinkeliai (LTG) veab väetist, mille on tootnud USA sanktsioonide all olev Valgevene ettevõte Belaruskali.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles