Briti kohus avas tee Assange'i väljaandmise protsessi jätkamisele (1)

Copy
WikiLeaksi asutaja Julian Assange.
WikiLeaksi asutaja Julian Assange. Foto: HENRY NICHOLLS / REUTERS / SCANPIX

Suurbritannia apellatsioonikohus avas reedel tee WikiLeaksi asutaja Julian Assange'i väljaandmiseks USA-le, tühistades alama astme kohtu otsuse, mille kohaselt oli 50-aastase austraallase vaimne tervis liiga habras kannatamaks välja Ühendriikide kohtusüsteemi.

Washington tahab mõista Assange'i üle kohut seoses Afganistani ja Iraagi sõja kohta käivate saladokumentide avaldamisega.

Briti ringkonnakohtunik tõkestas jaanuaris Assange'i väljaandmise, leides, et too võib sooritada Ühendriikidele väljaandmise korral ja isolatsiooni jäädes enesetapu.

Otsuse edasi kaevanud USA valitsuse advokaadid leidisid, et Assange'i vaimne tervise ei ole nii habras, et ei kannataks USA kohtusüsteemi välja. Advokaat James Lewis ütles, et Assange'il ei ole varasemaid tõsiseid vaimseid häireid ja ta ei ole nii haige, et ei suudaks panna vastu soovile endale kätt külge panna.

USA võimud on Briti kohtunikele lubanud, et kui Assange välja antakse, kannab ta Ühendriikides määratava vanglakaristuse kodumaal Austraalias.

Assange redutas seitse aastat Ecuadori Londoni saatkonnas, et vältida väljaandmist Rootsile, kus teda süüdistati seksuaalvägivallas. Aastal 2019 peeti ta Londonis kautsjonitingimuste rikkumise eest kinni.

Praegu viibib 50-aastane Assange range režiimiga Londoni Belmarshi vanglas.

Reedse kohtuprotsessi kaotaja kaebab selle tõenäoliselt edasi.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles