Prantsuse muinsuskaitse kiitis Pariisi Jumalaema kiriku uue sisu heaks

Copy
Pariisi Jumalaema kirik.
Pariisi Jumalaema kirik. Foto: Sarah Meyssonnier / Reuters / Scanpix

Prantsuse muinsuskaitseamet kiitis heaks Pariisi Jumalaema kiriku uue sisekujunduse, mida on võrreldud ka Disneylandiga.

2019. aastal tules kannatada saanud Notre Dame'i uudse ruumilahenduse taga on kirikuvõimud, kelle sõnul ei ole selles midagi revolutsioonilist, vaid see on lihtsalt külastajate vastu sõbralikum.

Kavandatav ümberkujundus on leidnud aga tõsist vastuseisu. Kolmapäeval avaldas parempoolne ajaleht Le Figaro 100 avaliku tegelase allkirjaga arvamusloo, milles leitakse, et uus sisekujundus rikub täielikult gooti katedraali religioosse ruumi.

Pöördumine ei mõjutanud riikliku muinsuskaitse- ja arhitektuurikomisjoni 20 eksperti, kes hääletasid neljapäeval projekti poolt.

«Eksperdid andsid interjööri renovatsiooniprogrammile soodsa hinnangu,» ütles kultuuriministeerium.

Neil olid mõned väiksemad küsimused, näiteks taheti näha uute pinkide prototüüpi. Pinkidel, mis tulevad omaaegsete õlgpõhjaga toolide asemele, on oma valgustus ja neid saab alla lasta ja põrandasse peita.

«Me oleme väga rahul selle otsusega, mis austab meie visandatud põhimõtteid, seal hulgas tööd valgustuse ja külastajate suunamisega,» ütles sisekujunduse uuendustöid juhtiv isa Gilles Drouin.

2019. aasta 15. aprillil puhkenud tulekahjus hävis suur osa Jumalaema kiriku katusest ja tornist.

Katedraal on plaanis uuesti avada 2024. aastal. Kirikuvõimude sisekujunduskavade hulgas on plaan projitseerida seintele paljudes keeltes piiblitsitaadid ning püstitada vähekasutatud 19. sajandi pihitoolide asemele uued kunstiinstallatsioonid.

Kultuuriministeerium kinnitas, et kiriku installatsioonide võimalike autoritena nähakse tänavakunstipioneeri Ernest Pignon-Ernesti ning teisi kaasaegse kunsti suurkujusid nagu Anselm Kiefer ja Louise Bourgeois.

Üks Pariisi arhitekt ütles ajalehele Art Newspaper, et uus ruumikujundus teeb Jumalaema kirikust Disneylandi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles