Nobeli rahupreemia laureaadid kritiseerisid Venemaad ja Ameerika tehnoloogiahiide (1)

Copy
Tänavused Nobeli rahupreemia laureaadid Maria Ressa Filipiinidelt ning Dmitri Muratov Venemaalt.
Tänavused Nobeli rahupreemia laureaadid Maria Ressa Filipiinidelt ning Dmitri Muratov Venemaalt. Foto: Alexander Zemlianinchenko/AP/Scanpix

Filipiinide ajakirjanik Maria Ressa asus reedel Nobeli rahupreemiat vastu võttes ründele Ameerika tehnoloogiahiidude vastu, süüdistades neid sotsiaalmeedia uputamises «mürgisesse lögasse».

«Tehnoloogia jumalik vägi on lubanud meil nakatada teineteist valedega, seadnud meid teineteise vastu, toonud esile meie hirmu, raevu ja viha, ja loonud kasvulava autokraatidele ja diktaatoritele üle maailma,» arvustas Ressa, uudisteportaali rappler kaasasutaja.

«Meie suurim ülesanne on nüüd muundada see viha ja vägivald, see mürgine löga, mis voolab läbi meie informatsiooni ökosüsteemi ja mida prioriseerivad Ameerika internetifirmad, mis teenivad rohkem raha viha levitamise ja meist halvima esile toomisega,» jätkas ta

«Mis toimub sotsiaalmeedias, ei jää sotsiaalmeediasse. Vägivald veebis on vägivald päris maailmas,» ütles Ressa.

Ressa sõnul peitub võti kaasaja suurimate probleemide lahendamisele faktides ja tões.

«Faktideta ei ole tõde. Tõeta ei ole usaldust. Usalduseta pole ühist reaalsust ega demokraatiat ja muutub võimatuks lahendada meie maailma eksistentsiaalseid probleeme: kliima, koroonaviirus, võitlus tõe nimel.»

Ressa, kelle loodud portaal on Filipiinide presidendi Rodrigo Duterte suhtes äärmiselt kriitiline, on oma kodumaal silmitsi seitsme kohtuasjaga, mis võivad talle tuua ühtekokku saja-aastase vanglakaristuse.

Praegu on ta tingimisi vabastatud, kuni kestab ühe mulluse süüdimõistva otsuse vaidlustamine. Nobeli auhinnale järgi minemiseks pidi ta taotlema nelja kohtu luba.

Nobeli preemia pälvis ta koos Vene ajakirjaniku Dmitri Muratoviga jõupingutuse eest kaitsta väljendusvabadust.

Muratov preemiakõnes: Venemaal tähendab ajakirjanik rahvavaenlast

Dmitri Muratov.
Dmitri Muratov. Foto: Sergei Bobylev/TASS/Scanpix

Novaja Gazeta peatoimetaja Dmitri Muratov võrdles inimõiguslaste ja ajakirjanike lahkumist Venemaalt nõndanimetatud välisagendiseaduse tõttu «filosoofide aurikuga», mis viis pärast enamlaste riigipööret pagulusse Vene haritlaskonna koorekihi, vahendas Interfax.

«Vene ajakirjandus elab praegu üle tumedaid aegu. Mõne viimase kuuga on rohkem kui sada ajakirjanikku, väljaannet, inimõiguslast ja vabaühendust saanud välisagendiks. Venemaal tähendab see rahvavaenlast,» teatas Muratov.

«Paljud meie ametivennad on jäänud tööta. Keegi on sunnitud riigist lahkuma. Inimeselt võetakse teadmata ajaks harjumuspärane elu. Võib-olla igaveseks...» ütles ta.

Muratovi sõnul möödub tuleval aastal sada aastat sellest, kui 29. oktoobril lahkus Petrogradist Saksamaale Stettenisse filosoofide aurik, järjekordne reis, millega enamlased saatsid saatsid kodumaalt välja umbes 300 vaimuelu suurkuju.

«Sellel oli ka suurmõtleja Nikolai Berdjajev. Nagu kõigil, lubati tal võtta kaasa pidžaama kaks särki, kahed sokid ja talvepalitu. Nii jättis kodumaa hüvasti oma suurte kodanikega: asjad jätke, aga ajud võtke kaasa. Täna kordub sama pilt ajakirjanike ja inimõiguslastega. Nüüd lahkub «filosoofide auriku» asemel «ajakirjanike lennuk»,» ütles Nobeli auhinna pälvinu.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles