Moskva: NATO peab võtma tagasi Ukraina ja Gruusia ühinemise lubaduse (28)

Copy
Venemaa välisminister Sergei Lavrov.
Venemaa välisminister Sergei Lavrov. Foto: Pavel Golovkin

NATO peaks ametlikult loobuma 2008. aasta otsusest avada uks liitumiseks Gruusiale ja Ukrainale ning Moskvale garantiide andmine bloki idapoolse laienemise pidurdamise kohta on Lääne «fundamentaalsetes» huvides, teatas reedel Venemaa.

Vene välisministeerium nõudis ka, et NATO lõpetaks sõjaõppuste korraldamise Venemaa piiride lähistel. Hiljem kavatseb Venemaa avalikustada edasised julgeolekualased ettepanekud, teatas ministeerium.

Reedel teatas Vene välisministeerium, et USA peaks ametlikult sulgema ukse nii Ukrainale kui Gruusiale, kellele lubati 2008. aastal liikmesust.

«Euroopa julgeoleku fundamentaalsetes huvides on vajalik ametlikult loobuda 2008. aasta NATO Bukaresti tippkohtumise otsusest, mille järgi «Ukraina ja Gruusia saavad NATO liikmeteks»,» teatas ministeerium avalduses.

Ukraina ja Gruusia püüdluste toetamisega rikub NATO kõikide Euroopa Julgeoleku- ja Koostööorganisatsiooni (OSCE) riikide aluspõhimõtet, mille järgi ei tugevdata oma julgeolekut teiste riikide julgeoleku arvelt, teatas Moskva.

NATO peab ka tagama, et relvad, mis ohustaksid Venemaa julgeolekut, ei jõuaks suurriigi läänepiiride lähistele, ei NATO liikmesriikide ega teiste riikide territooriumile, teatas ministeerium.

Moskva tahab NATO-lt ka konkreetset vastust mitmele eelnevale ettepanekule, sealjuures nõudmisele, et NATO õppused tuleb viia kaugemale NATO ja Vene vägede «kontaktjoonelt».

Vene, USA ja NATO kaitseametnike «regulaarne dialoog» peaks jätkuma, lisati.

Ukraina ei ole NATO-ga ühinemisele lähedal, kuid Ühendriigid aitavad õpetada välja Ukraina sõdureid ning USA on lubanud ka enam kui 2,5 miljardit dollarit riigi sõjaväe toetuseks.

Varem sel nädalal pidas Venemaa president Vladimir Putin ja tema USA ametivend Joe Biden kaks tundi kestnud vestluse, milles Putin nõudis Lääne kirjalikku garantiid selle kohta, et Ukraina ei ühine NATO-ga.

Viimase paari nädala jooksul on Venemaa Ukraina piiril liigutanud umbes 100 000 sõdurit. Putin ei öelnud, kas Moskva kavatseb naaberriiki tungida või mitte, kuid rõhutas, et Venemaal on õigus kaitsta oma julgeolekut.

Kommentaarid (28)
Copy
Tagasi üles