Zelenskõi ei välista referendumit Donbassi üle

Copy
Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi.
Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi. Foto: Valentyn Ogirenko/AFP/Scanpix

Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi ütles reedel, et ta ei saa välistada võimalust korraldada rahvahääletus okupeeritud Donbassi ja Krimmi poolsaare staatuse üle.

«Ma ei saa välistada referendumit Donbassi kui terviku üle. Ja küsimus ei ole üksnes staatuses. Meie elus võib olla selline asi. See [referendum] võib puudutada Donbassi ja Krimmi,» ütles Zelenskõi telekanalile 1+1 vastuseks küsimusele, kas ta soovib ukrainlastega nõu pidada okupeeritud alade staatuse küsimuses.

Samuti pidas ta võimalikuks korraldada rahvahääletus sõja lõpetamise üle.

«See [referendum] võib puudutada sõja lõpetamist üldiselt,» lausus president.

«Võib juhtuda, et keegi, mõni riik, võib meile mingeid tingimusi pakkuda. See võib juhtuda. Sellist asja täna kindlasti ei ole. Mul ei ole mingeid saladusi avalikkuse ees, ma ei teeks selliste asjadega nalja ja kindlasti ei ka ei salatseks, sest need on väga tähtsad asjad, mis puudutavad meie staatust [...] meie territooriume,» tõdes Zelenskõi.

«Aga kui on mõni väga raske väljakutse, siis ma kindlasti konsulteerin meie ühiskonnaga,» lubas ta.

Erakonna Euroopa Solidaarsus juht ekspresident Petro Porošenko hoiatas Donbassi referendumi võimalike tagajärgede eest.

«Ja kujutage ette, et tulemuseks on muu hulgas (Vene presidendi Vladimir) Putin stsenaarium, et need piirkonnad ei ole õnnelikud, korrates Putini Krimmis korraldatud võltsreferendumi seisukohta,» tsiteerib partei pressiteenistus sõnad Porošenko.

Ta märkis, et suveräänsuse, territoriaalse terviklikkuse ja riigikorralduse küsimusi ei saa rahvahääletusele panna.

Tagasi üles