Hiina: USA demokraatia on massihävitusrelv (2)

Copy
USA president Joe Biden pidamas kõnet demokraatia tippkohtumisel, kuhu ta Hiinat ei kutsunud.
USA president Joe Biden pidamas kõnet demokraatia tippkohtumisel, kuhu ta Hiinat ei kutsunud. Foto: LEAH MILLIS/REUTERS/SCANPIX

USA demokraatia on massihävitusrelv, teatas Hiina laupäeval, solvunud, et teda ei kutsutud president Joe Bideni demokraatia tippkohtumisele.

Kahepäevasele virtuaalkohtumisele ei saanud kutset ka Venemaa ja Ungari.

Hiina süüdistas Bidenit külma sõja aegsete ideoloogiliste eraldusjoonte tagasitoomises.

««Demokraatia» on olnud juba pikka aega massihävitusrelv, mida USA kasutab teistesse riikidesse sekkumiseks,» ütles Hiina välisministeeriumi pressiesindaja ning süüdistas Ühendriike ka välisriikides värviliste revolutsioonide algatamises.

Ministeerium heitis USA-le ette ideoloogiliste eelarvamuste põhjal eraldusjoonte tõmbamist, demokraatia kasutamist tööriista ja relvana ning vastaseisude õhutamist.

Peking astub «igasugustele pseudodemokraatiatele» otsustavalt vastu, kinnitati avalduses.

Tippkohtumise eel käivitas Peking propagandakampaania näitamaks USA demokraatiat korrumpeerunu ja läbikukkununa ning tõstmaks esile oma «rahvademokraatiat kõigi hüvanguks».

Pinged USA ja Hiina vahel on viimastel aastatel kasvanud, ehkki Ühendriigid kinnitavad, et uut külma sõda ei tule. Lahkhelisid põhjustavad nii kaubandus, tehnoloogiline konkurents, inimõigused, Xinjiang kui Taiwan.

USA rahandusministeerium kehtestas reedel inimõigusrikkumise eest sanktsioonid kahele Hiina Xinjiangi piirkonna kõrgele ametnikule ning ühele ettevõttele. Sanktsioonid määrati ka tehisintellektifirmale SenseTime Group tarkvara eest, mida Hiina on kasutanud Xinjiangis uiguuride tuvastamiseks ja kontrollimiseks.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles