USA keskosariikides küündib tornaadoohvrite arv peagi sajani

Copy
Keeristormid Mayfieldi linnas Kentuckys on nõudnud mitukümmend inimelu.
Keeristormid Mayfieldi linnas Kentuckys on nõudnud mitukümmend inimelu. Foto: Brett Carlsen/AFP/Scanpix

USA viies osariigis möllanud tugev torm ja selle põhjustatud tornaadod on nõudnud nõudnud vähemalt 94 inimelu, neist ainuüksi Kentuckys üle 80, teatasid pühapäeval võimud.

Mitu maakonda on laastatud ning kõige võimsama tornaado teekond läbi osariigi oli üle 300 kilomeetri, ütles Kentucky kuberner Andy Beshear.

«Olime üsna kindlad, et kaotame üle 50 kentuckylase. Nüüd olen kindel, et see arv on üle 70. See võib tegelikult enne päeva lõppu ületada 100,» rääkis Beshear hiljem Mayfieldis toimunud pressikonverentsil. «See on kõige tõsisem tornaadojuhtum Kentucky ajaloos,» lisas ta.

Palju inimesi sai surma Mayfieldi linna küünlavabriku katusevaringu tagajärjel, ütles kuberner. Õnnetuse ajal viibis hoones hinnanguliselt 110 inimest. Päästjad otsivad seal endiselt kümneid kadunuid.

«Ma kuulutasin enne südaööd välja eriolukorra,» teatas ta ja lisas, et välja on saadetud suured pääste- ja otsingurühmad, kuid töid raskendab laialdane elektrikatkestus.

Sotsiaalmeedias levib video räsitud Mayfieldi linnast, kus elab ligi 10 000 inimest. Majadest on järel rusud, metallkonstruktsioonid on väändunud, tänavad on täis murdunud puid ja telliskive.

Reede õhtul ja laupäeva varahommikul oli USA kesklääne- ja lõunaosariikides liikvel mitu tornaadot. Ohvritest on tulnud teateid mujaltki.

Sajad inimesed osalesid ööl vastu laupäeva päästetöödel Amazoni laohoones, kus öine vahetus oli õnnetuse ajal jõulutellimisi teele saatmas.

Collinsville'i päästeameti teatel on tegemist paljude kannatanutega õnnetusega ja laohoonesse on lõksu jäänud ligikaudu sada inimest. Lisaks Kentucky enam kui 80 ohvrile on leidnud kinnitust ka kuue inimese surm Illinoisis asuva Amazoni lao osalisel kokkuvarisemisel.

Amazoni laohoone Edwardsville'i linnas pärast tornaadot.
Amazoni laohoone Edwardsville'i linnas pärast tornaadot. Foto: Jeff Roberson/AP/Scanpix

Pildilt on näha, et Edwardsville'i linnas asuva hiigelsuure Amazoni lao üks sein on sisse varisenud ja suur osa katusest kokku kukkunud.

«Tuvastasime 45 töötajat, kes pääsesid hoonest turvaliselt välja. Üks viidi lennukiga piirkondlikku haiglasse ravile. Kuus inimest hukkus,» ütles Illinoisi osariigi tuletõrjeülem James Whiteford pressikonverentsil.

Arkansas' osariigis tabas keeristorm 86 voodikohaga Monette Manori hooldekodu. Üks inimene sai surma ja 20 jäi kokkuvarisenud hoonesse lõksu. Viie inimese vigastused on tõsised. Mujal osariigis sai veel üks inimene surma.

Tennesees on tormiohvreid kaks.

Keeristormid tuuseldasid nelja osariiki: Missourit, Arkansas'd, Kentuckyt ja Tennesseed. Illinois's on tornaadohoiatus veel jõus.

President Biden avaldas kaastunnet

Ameerika Ühendriikide president Joe Biden avaldas Twitteris kaastunnet keeristormide tõttu elu kaotanute lähedastele. «Kaotada keegi, keda armastad, on kujuteldamatu tragöödia,» sõnas president, «me teeme kuberneridega tööd, et neil oleks ellujäänute otsimisel ja kahjude hindamisel olemas kõik, mida nad vajavad.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles