Mehhiko kutsus ohvriterohke avarii järel USA-d migratsioonipoliitikat muutma

Copy
Migrandid Mehhikos.
Migrandid Mehhikos. Foto: Hilda Rios/EPA/Scanpix

Mehhiko ärgitas reedel Washingtoni oma migratsioonipoliitika asjus ümber mõtlema, kuna sel nädalal sai teel Ühendriikidesse liiklusõnnetuses surma 55 dokumentideta migranti.

Õnnetus juhtus neljapäeval Mehhiko lõunaosas Chiapase osariigis Tuxtla Gutiérreze lähedal.

Sisserändajaid vedanud veauto, milles oli umbes 160 inimest, põrkas vastu teepiiret ja paiskus ümber. 55 inimest sai surma ja üle 100 vigastada.

Igal aastal võtavad tuhanded Lõuna- ja Kesk-Ameerika riikide elanikud ette pika ja ohtliku teekonna, pääsemaks kodumaal valitseva vägivalla ja vaesuse eest.

Sellised tragöödiad peaksid ajendama maailma otsima lahendust probleemi algpõhjusele, milleks on meeleheide, ütles Mehhiko president Andrés Manuel López Obrador.

Kui USA tahaks vältida migrantide juurdevoolu, tuleks tal investeerida Kesk-Ameerika sotsiaalprogrammidesse, lisas López Obrador ja ütles, et on arutanud seda ka president Joe Bideniga.

«Migratsiooniprobleemi ei saa lahendada sunnimeetmete, vaid töö- ja heaoluvõimalustega. Inimsed ei lahku koduküladest lõbu pärast, nad teevad seda hädavajadusest.»

Neljapäevase õnnetuse ohvrid olid Guatemalast, Hondurasest, Ecuadorist, Dominikaani Vabariigist ja Mehhikost. Kõige rohkem sai surma Guatemalast pärit inimesi.

Mehhiko migratsiooniamet püüab ohvrite isikuid tuvastada, maksab matuste ja surnukehade kodumaale saatmise eest. Ellujäänutel lubatakse Mehhikosse jääda.

Ohvrite arv kardetavasti tõuseb, sest paljud vigastatud toimetati haiglasse väga raskes seisundis, ütles kohalik tsiviilkaitseametnik Luis Manuel Garcia.

Inimkaubitsejad peidavad harilikult dokumentideta migrandid veoautodesse, mis toovad nad Guatemalast Mehhikosse. Sealt suunduvad nad põhja USA piiri poole.

Õnnetusi juhtub sageli. Novemrbis sai Chiapases kahe veoki kokkupõrkes surma 12 migranti.

Dokumentideta sisserändajate vool USA piiridele on suurenenud sestpeale, kui Biden ametisse astus ja lubas loobuda oma eelkäija Donald Trumpi rangest migratsioonipoliitikast.

Mehhiko võimud tuvastasid jaanuarist septembrini üle 190 000 migrandi, mida on kolm korda rohkem kui 2020. aastal. 74 300 inimest on tagasi saadetud.

Ühendriikidesse sisenes 2020. aasta oktoobri ja selle aasta septembri vahelisel ajal Mehhikost ebaseaduslikult 1,7 miljonit inimest. Paljud saadeti piirilt tagasi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles