Saksa sotsiaaldemokraadid valisid kaks uut juhti

Copy
Lars Klingbeil ja Saskia Esken valiti uuteks Saksa sotsiaaldemokraatliku partei juhtideks.
Lars Klingbeil ja Saskia Esken valiti uuteks Saksa sotsiaaldemokraatliku partei juhtideks. Foto: Florian Gaertner/Vm/Scanpix

Saksamaa sotsiaaldemokraatlik partei (SPD) valis laupäeval oma kaheks uueks juhiks tsentristi ja vasakpoolse, kui Olaf Scholz oli paar päeva varem liidukantsleriks vannutatud.

SPD võitis septembris valimised, moodustades seejärel koalitsiooni roheliste ja vabade demokraatidega, mis lõpetas Angela Merkeli 16 aastat kestnud ametisoleku.

SPD aktivistid hääletasid järgmiseks kaheks aastaks partei kaasesimeesteks Scholzile lähedase tsentristi Lars Klingbeili ning partei vasaktiiva esindaja Saskia Eskeni.

Klingbeil sai Berliinis põhiosas virtuaalselt peetud parteikongressil 86,3 protsenti häältest ja Esken 76,7 protsenti.

SPD parlamendiliikmetest on pooled uustulnukad ning veerand neist on nooremad kui 35-aastased, mis on märk partei uuenemisest.

«Minu jaoks ei piisa parlamendivalimiste võidust. Seda teed peame jätkama,» rääkis 43-aastane Klingbeil kongressil delegaatidele.

60-aastane Esken lisas, et tahab parteid juhtida uute saavutuste poole.

Klingbeil, kes vahetab välja Norbert Walter-Borjansi, on olnud neli aastat SPD peasekretär ja temas nähakse SPD valimisedu peamist sepistajat.

Partei uueks peasekretäriks peaks saama Kevib Kühnert, kes on Scholzi kauane rivaal ja kuulub partei vasaktiiba.

SPD järgmiseks proovikiviks on tuleva aasta regionaalvalimised.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles