Pruut: Assange'il oli vanglas miniinsult

Copy
Meeleavaldajad protestimas WikiLeaksi astuja Julian Assange USAle väljaandmise vastu.
Meeleavaldajad protestimas WikiLeaksi astuja Julian Assange USAle väljaandmise vastu. Foto: Tayfun Salci/ZUMA Press Wire/Scanpix

WikiLeaksi asutajal Julian Assange'il, kes võitleb USA-le väljaandmise vastu, oli Londoni vanglas miniinsult, ütles tema pruut ja laste ema Stella Moris laupäeval.

Morise sõnul juhtus see oktoobri lõpus, kui USA valitsus esitas apellatsiooni Briti kohtu otsuse vastu, millega tõkestati Assange'i väljaandmine põhjendusel, et 50-aastase austraallase vaimne tervis oli liiga habras kannatamaks välja Ühendriikide kohtusüsteemi.

«Ta tuleb vabaks lasta. Kohe,» ütles naine laupäeva õhtul Twitteris.

Ajalehe Mail on Sunday andmetel oli Assange'il transitoorne isheemiline atakk, mille põhjustab peaaju- või silmaarterite vereringehäire. Selle tagajärjeks oli rippuv silmalaug, mälukaotus ja närvikahjustused.

Moris hoiatas, et Assange'il on oht insuldi tekkeks ning ei ole teada, kuidas ta väljaandmisprotsessi üle elab.

«Ma arvan, et see lakkamatu malemäng, lahing lahingu järel, äärmine stress, see põhjustas 27. oktoobril Julianil insuldi,» ütles ta.

Washington tahab mõista Assange'i üle kohut seoses Afganistani ja Iraagi sõja kohta käivate saladokumentide avaldamisega 2010. aastal.

Suurbritannia apellatsioonikohus tühistas reedel alama astme kohtu jaanuarikuise otsuse, millega oli Assange'i väljaandmine peatatud.

Assange'i advokaadid on lubanud viia asja ülemkohtusse.

Assange redutas seitse aastat Ecuadori Londoni saatkonnas, et vältida väljaandmist Rootsile, kus teda süüdistati seksuaalvägivallas. Aastal 2019 peeti ta Londonis kautsjonitingimuste rikkumise eest kinni.

Praegu viibib 50-aastane Assange range režiimiga Londoni Belmarshi vanglas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles