Iisrael lõpetab Benjamin Netanyahu abikaasa ja laste turvamise

Copy
Iisraeli peaminister Benjamin Netanyahu oma naise Saraga.
Iisraeli peaminister Benjamin Netanyahu oma naise Saraga. Foto: MENAHEM KAHANA/AFP/Scanpix

Iisraeli parlamendikomisjon otsustas täna, et suvel ametist lahkuma sunnitud endise peaministri Benjamin Netanyahu abikaasa ja täiskasvanud poegade turvamine tuleb lõpetada.

Otsus jõustub juba esmaspäeval, hoolimata Netanyahu palvetest turvameetmete jätkamiseks, sest ta pere saab väidetavalt pidevaid ähvardusi.

Netanyahu tõugati peaministriametist juunis pärast seda, kui mitu opositsioonierakonda ühinesid ja moodustasid valitsuskoalitsiooni ilma Netanyahu Likudi parteita.

Siiani 12 aastat järjest peaministriks olnud Netanyahust sai opositsioonijuht ning teda kaitseb jätkuvalt riiklik turvameeskond.

Tavapäraselt jääb endise peaministri pere käsutusse turvameeskond ja autojuhiga auto kuueks kuuks pärast valitsusjuhi ametist lahkumist. Kuid jaanuaris pikendas ministrite komisjon Netanyahu taotlusel seda perioodi aastani.

Pühapäeval kiitis sama ministrite komisjon heaks julgeolekuteenistuse Shin Bet soovituse vähendada perioodi uuesti kuue kuu peale.

Shin Beti hinnangul otsest ohtu Netanyahu naisele, või lastele ei ole. Netanyahu pojad Yair ja Avner ning abikaasa Sara jäävad turvameetmetest ilma esmaspäeval.

«Kui nii Shin Bet, Iisraeli politsei, kui Mossad kinnitavad, et Netanyahu perele pole otsest ohtu, siis on otsus lihtne,» säutsus avaliku julgeoleku minister Omer Barlev pärast toimunud hääletust. «Usaldan Shin Beti ja politseid, et juhul, kui selline oht on, siis see avastatakse ja sellega tegeletakse.»

Netanyahu kritiseeris oodatavat otsust reedel Facebookis avaldatud videos, öeldes, et ta pereliikmeid ähvardatakse pidevalt ning «kirjutatakse ka seintele». Ta kutsus komisjoni liikmeid, kellest mõned olid ka julgeolekutöötajad, «mitte hülgama tema abikaasa ja laste julgeolekut».

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles