Berliin ähvardas Nord Stream 2 peatamisega Ukraina tõttu (1)

Copy
Saksamaa välisminister Annalena Baerbock.
Saksamaa välisminister Annalena Baerbock. Foto: POOL/AFP/Reuters/Scanpix

Venemaalt Saksamaale viivale gaasijuhtmele Nord Stream 2-le ei anta rohelist tuld, kui Ukrainas leiab aset mõni uus eskaleerumine, seisis USA ja Saksa kokkuleppes, ütles pühapäeval Saksa uus välisminister Annalena Baerbock.

Seoses pingelise julgeoleku olukorraga «lepiti ameeriklaste ja endise Saksa valitsuse vahel kokku, et edasise eskaleerumise korral see gaasijuhe tööle ei hakka,» ütles Baerbock Saksa telekanalile ZDF.

Baerbock kõneles pärast G7 riikide kohtumist ning enne oma ELi ametivendadega kohtumist esmaspäeval.

Scholz ütles varem visiidil Poolas: «Oleks tõsine viga uskuda, et mõne Euroopa riigi piiride rikkumine jääks ilma tagajärgedeta.»

Nord Stream 2, mida on toetanud nii Vladimir Putin kui endine Saksa kantsler Angela Merkel, on saanud paljudelt riikidelt kriitikat. USA ja mitmed Ida-Euroopa riigid on mures, et Euroopa muutub projektiga Venemaast liiga sõltuvaks.

Ukraina on ka kuni praeguseni olnud üks peamisi Vene-Euroopa suunal gaasi transiitriike ning kardab, et selle territooriumist mööda minev Nord Stream 2 toob kaasa Ukraina positsiooni langemise majanduslikult ja diplomaatiliselt.

Scholz ütles, et Saksamaa teeb kõik, et tagada, et Ukraina jääks Vene gaasiekspordi transiitriigiks.

Poola peaminister Mateusz Morawiecki soovitas Scholzil torujuhtme projekt peatada. Moskva võib kasutada seda Euroopalt «väljapressimiseks», hoiatas Poola valitsusjuht.

«Ma juhtisin kantsleri tähelepanu Nord Stream 2 gaasijuhtme avamise riskidele ning kahjuks ka ulatusele, mille võrra... need riskid Ukraina jaoks võivad muutuda märkimisväärselt halvemaks.»

Poola on kaua olnud vastu 10 miljardit eurot maksnud torujuhtme projektile, milles enamik kuulub Vene gaasihiiule Gazpromile. See jookseb läbi Läänemere Kirde-Saksamaale ning selle ehitus lõppes septembris.

Baerbock juhtis tähelepanu asjaolule, et gaasitorule ei saa veel nagunii heakskiitu anda, kuna «see ei vasta Euroopa energia seadusandluse reeglitele».

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles