INTERVJUU Ungari Eesti saatkonna endine asejuht: Ungari opositsioon asub ühel jõul hävitama Orbáni süsteemi (3)

Rauno Matvejev
, toimetaja
Copy
Ungari peaminister Viktor Orbán tänavusel Ungari ülestõusu 65. aastapäeval, kus ta pidas kõne tuhandetele toetajatele. «Euroopas küsitakse tihti, miks ungarlased Fideszit väga toetavad, kuid see ei vasta tõele,» ütleb Eszter Nagy. 
Ungari peaminister Viktor Orbán tänavusel Ungari ülestõusu 65. aastapäeval, kus ta pidas kõne tuhandetele toetajatele. «Euroopas küsitakse tihti, miks ungarlased Fideszit väga toetavad, kuid see ei vasta tõele,» ütleb Eszter Nagy. Foto: Laszlo Balogh/ap/Scanpix

Ungaris toimuvad kevadel parlamendivalimised. Ungari opositsioon läheb esimest korda ühise jõuna peaminister Viktor Orbáni ja tema juhitud erakonna Fidesz vastu, kellel on peaaegu tosin aastat olnud Ungari parlamendis kahekolmandikuline enamus, mis on lubanud Orbánil Ungari poliitilist süsteemi kujundada vastavalt oma äranägemisele.

Kriitikute sõnul on Ungari demokraatia saanud Orbáni ajal tagasilöögi ja riik on autoritaarsel kursil, kuid valimiste eel on siiski tunda entusiasmi, ütles Brüsselis Euroopa Föderalistide Liidu korraldatud demokraatia ja õigusriikluse konverentsil Postimehele Eszter Nagy, kes on varem töötanud Ungari Eesti saatkonna asejuhina ja praegu juhib Euroopa Föderalistide Liidu Ungari haru.

Ungari järgmised parlamendivalimised toimuvad kevadel, täpne kuupäev pole paigas. Arvamusküsitluste järgi on Fideszi ja ühendopositsiooni toetus peaaegu võrdne ja valimiste põhiteema on Orbán vs. kõik teised. Kuidas eelseisvad valimised erinevad varasematest?

Septembris toimusid meil ühendopositsiooni peaministrikandidaadi valimised, olin seal üks vabatahtlikest ja seal oli tunda entusiasmi. Ühendopositsiooni eesmärk oli saavutada olukord, kus igas valimisringkonnas oleks vaid üks kandidaat, kes kandideerib Fideszi kandidaadi vastu, sest Fidesz muutis kohe pärast 2010. aasta valimisvõitu valimisseadust. Uue valimisseadusega pole väikestel erakondadel võimalik Fideszi vastu võita.

Valimisseaduse muudatus tõi kaasa selle, et võitja saab lisahääli. Kui on kaks kandidaati ja üks neist võidab, lisatakse ülejäänud hääled võitja erakonna nimekirja. Seega peale võidu konkreetses ringkonnas saab ka erakond tervikuna rohkem hääli [ülejäänud häälte arvelt]. Sellepärast Orbán suutiski [2014. aastal] võita kaks kolmandikku parlamendikohtadest, kuigi ta võitis vaid 44 protsenti häältest.

Euroopas küsitakse tihti, miks ungarlased Orbánit nii väga toetavad, kuid see ei vasta tõele. Orbán ei saanud isegi pooli hääli kätte, kuid sai siiski parlamendis kahekolmandikulise enamuse. Selle [valimisseaduse] pärast polegi väikestel erakondadel võimalik suure erakonna vastu kandideerida.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles