Vene allilmaliidri tapjatele määrati pikad vangistused

Copy
Vjatšeslav Ivankov ehk Japontšik 2005. aastal.
Vjatšeslav Ivankov ehk Japontšik 2005. aastal. Foto: AP/Scanpix

Venemaa kohus määras kahele 2009. aastal ühe riigi kurikuulsaima allilmaliidri tapnud mehele esmaspäeval pikad vanglakaristused.

Vjatšeslav Ivankovi, keda teati ka kui Japontšikut ehk väikest jaapanlast, tulistati lahkumisel Moskva peenest Tai restoranist kõhtu. Ta suri saadud haavadesse mitu kuud hiljem, 2009. aasta oktoobris, olles 69-aastane.

Vene prokuratuur teatas märtsis, et esitas Ivankovi mõrvas süüdistused Murtazi Šadanijale, Džambul Džanašijale ja Kahha Gazzajevile, kinnitades, et nad korraldasid mõrva rivaalitseva maffiajõugu tellimusel.

Esmaspäeval määrati Šadanijale 16 aasta pikkune vanglakaristus ning Džanašijale 15 aastat, teatas uurimiskomisjon. Mõlemad kannavad karistust range režiimiga karistuskoloonias.

Gazzajevile määrati juba aprillis 14-aastane vanglakaristus.

Kaks teist tapmisega seotud meest, Nugzar Papava ning Astamur Butba ja lisaks mõrva kavandaja Ilja Simonija, on Venemaalt põgenenud ning nad kõik on kuulutatud rahvusvaheliselt tagaotsitavaks.

Ivankov sai hüüdnimeks «väike jaapanlane» oma lühikese kasvu, näojoonte ja jiu-jitsu võitluskunsti oskuse tõttu.

Ta alustas väljapressimiste, röövide ning relvade- ja narkootikumide salakaubaveoga juba 1960. aastatel ning kandis mitu pikka vanglakaristust enne vabanemist 1991. aastal.

Järgmisel aastal lahkus ta Venemaalt ning temast sai Vene kogukonna juht Brighton Beachil, Brooklynis, New Yorgis.

Pärast üheksat aastat vangistust USA vanglas vabastati Ivankov 2004. aastal ja saadeti välja Venemaale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles