Hollandil kulus uues koalitsioonis kokku leppimiseks 271 päeva

Copy
Mark Rutte.
Mark Rutte. Foto: Piroschka van de Wouw/AFP

Hollandi erakondadel kulus rekordilised 271 päeva, et jõuda lõpuks esmaspäeval kokkuleppele koalitsioonivalitsuse moodustamises, mis annab peaminister Mark Ruttele neljanda ametiaja.

Neli erakonda – Rutte liberaalne Vabaduse ja Demokraatia Rahvapartei (VVD), vasaktsentristlik Demokraatia 66 (D66), paremtsentristlikud CDA ja Kristlik Liit – leppisid kokku leppe tekstis, mis jõuab kolmapäeval parlamendi ette.

Kuid Holland, mis seisab silmitsi väljakutsetega, sealhulgas Covidi juhtumite järsu kasvu ja viirusepiirangutest tulenevate rahutustega, peab ootama oma uut valitsust jaanuarini, kuni parteid valivad ministreid.

«Tekstis on nüüd kokku lepitud,» edastas uudisteagentuur ANP kahe läbirääkimisi vahendava ametniku Johan Remkese ja Wouter Koolmehe pressiesindaja sõnu.

Kokkuleppest teatasid ka ringhäälingud NOS ja RTL.

Läbirääkimised on veninud alates 17. märtsi valimistest. Kuni sügiseni ei suudetud kokku leppida isegi selles, millised erakonnad koalitsiooni moodustavad, rääkimata uue koalitsiooni poliitikast.

Oktoobri lõpus ületati Hollandi varasem koalitsioonikõneluste rekord 225 päeva. Too rekord sündis 2017. aastal Rutte viimase kabineti moodustamisel.

Koalitsiooni poliitika hõlmab tõenäoliselt muu hulgas tasuta lastehoiu laiendamist, miljardite eurode investeerimist kliimamuutuste ja eluasemepuuduse vastu võitlemiseks, tuumaenergia uuringuid ja teede hinda, teatas NOS.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles