Tšehhi president nimetab uue valitsuse ametisse 17. detsembril

Copy
Tšehhi uueks peaministriks nimetatud Petr Fiala.
Tšehhi uueks peaministriks nimetatud Petr Fiala. Foto: David W Cerny/Reuters/Scanpix

Tšehhi president Miloš Zeman nimetab riigi uue valitsuse hoolimata kahtlustest tulevase välisministri suhtes ametisse 17. detsembril, ütles esmaspäeval tema pressiesindaja.

«Zeman teeb seda oma Prahast läänes asuvas residentsis Lány lossis,» ütles presidendi pressiesindaja Jiří Ovčáček.

Paremtsentristist peaministrikandidaat Petr Fiala ütles, et Zeman on meelt muutnud ega nõua enam Piraadipartei poliitiku Jan Lipavsky väljavahetamist.

«Valitsus määratakse ametisse sellisena, nagu ma presidendile välja pakkusin,» ütles Fiala ajakirjanikele ja lisas, et soovib jaanuaris korraldada parlamendis usaldushääletuse.

Zeman on kritiseerinud Lipavsky suhtumist Iisraeli ja Visegrádi gruppi, kuhu kuuluvad lisaks Tšehhile Ungari, Poola ja Slovakkia.

Lipavsky on varem sõna võtnud ka Venemaa ja Hiina vastu, samal ajal kui Zeman on mõlema suur toetaja.

«Presidendi vastuväited püsivad, kuid ta ei taha valitsust vaidlustega koormata olukorras, kus meie kodanikud seisavad silmitsi mitme kriisiga, sealhulgas Covidi, inflatsiooni ja energiahindade hüppelise tõusuga,» lisas Fiala.

Tema paremtsentristlik allianss Üheskoos edestas oktoobrikuistel parlamendivalimistel napilt ametist lahkunud miljardärist peaministri Andrej Babiši populistlikku liikumist ANO.

Allianssi kuuluvad Fiala parempoolne Kodanike Demokraatlik Partei, tsentristlikud kristlikud demokraadid ja paremtsentristlik TOP 09.

Alliansiga Üheskoos on liitunud tsentristlik ühendus Linnapead ja Sõltumatud ning Piraadipartei ja neil on 200-kohalises parlamendis kokku 108 kohta.

Zeman (77) toimetati maksaprobleemide tõttu haiglasse 10. oktoobril, päev pärast parlamendivalimisi. Arstide sõnul võib presidendil olla maksatsirroos.

Ta lasti novembri lõpus haiglast välja, kuid et ta andis samal pärastlõunal positiivse koroonaviiruse testi, viidi ta sinna peagi tagasi.

28. novembril nimetas president uueks peaministriks endise poliitikateadlase Fiala.

Tegemist oli eriskummalise tseremooniaga, kus ratastoolis Zeman rääkis plastikust eraldusseina tagant, kuna tal on koroonaviirus.

Tšehhi Vabariik jõudis hiljuti COVID-19 nakatumiste ja surmajuhtumite edetabeli tipu lähedale, kuid tervishoiuasutused teatavad nüüd nende näitajate kiirest langusest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles