Blinken ärgitas Hiinat lõpetama agressiivset käitumist

BNS
Copy
Antony Blinken.
Antony Blinken. Foto: POOL

USA välisminister Antony Blinken ärgitas teisipäeval Hiinat lõpetama «agressiivset käitumist» India ja Vaikse ookeani piirkonnas, kus ta püüab oma visiidil tugevdada Washington liite Pekingi kasvava võimsuse vastu.

Indoneesias peetud kõnes ütles Blinken, et Washington teeb liitlaste ja partneritega koostööd, et kaitsta reeglitepõhist korda ning riikidel peaks olema õigus oma tee ise valida.

«Sellepärast on Pekingi agressiivse tegevuse pärast nii palju muret – Kirde-Aasiast kuni Kagu-Aasiani ja Mekongi jõest Vaikse ookeani saarteni,» tõdes ta.

«Merede enda omaks tunnistamine. Avatud turgude moonutamine riigiettevõtetele antavate toetuste kaudu. Ekspordi keelamine või tehingute tühistamine riikidele, kelle poliitikaga ei nõustuta,» loetles Blinken.

«Kogu regiooni riigid tahavad, et see käitumine muutuks – ka meie,» ütles ta.

Blinkeni sõnul on Washington võtnud kindlalt nõuks tagada Lõuna-Hiina merel navigeerimisvabadus. Ta lisas, et Pekingi tegevus seal ohustab igal aastal enam kui kolme triljoni dollari väärtuses kaubandust.

Peking väidab, et talle kuulub pea terve ressursirikas meri. Ent territoriaalnõudeid on seal veel neljal Kagu-Aasia riigil ja ka Taiwanil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles