Kross: Moskva jätkab Eesti-Vene suhete mõtestamist MRP alustel

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eerik-Niiles Kross
Eerik-Niiles Kross Foto: Peeter Langovits

IRLi liige Eerik-Niiles Kross ütles seoses Venemaa tänase avaldusega iseseisvuse taastajate teemal, et see on kahjuks ootuspärane ja näitab, et Venemaa jätkab Eesti-Vene suhete mõtestamist Molotovi, Ribbentropi, Hitleri ja Stalini poolt loodud alustel.

«Kraadikene on tänane Vene föderatsiooni välisministeeriumi poolt antud sõnum küll jaburam kui tavaliselt,» ütles Kross. «Seekord ei räägita Eesti okupeerimisest Nõukogude Liidu poolt 1940. aastal üldse. Üldjuhul ei ole Moskva ju jätnud kasutamata võimalust väita, et Eesti «astus N Liitu vabatahtlikult». Nüüd on N Liidu esimene okupatsioon üldse unustatud ja väidetakse, et Eesti iseseisvus kaotati Saksa agressiooni tulemusel.»

Kross jätkas, et on kahju, et Venemaa ei võtnud vastu Eesti seadusandja poolt pakutud tasakaalukat lähenemist, mis mõistab ühtviisi hukka nii natsionaalsotsialistliku Saksamaa kui kommunistliku Nõukogude Liidu okupatsioonirežiimide kuriteod.

«Samas on provotseerivale sõnastusele vaatamata venelaste sõnumi tase nii madal, et kindlasti jätkub Eesti riigiasutustel meelerahu sellele mitte reageerida,» lõpetas Kross.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles